Raději žebříček nesleduji, říká Zdeňková

  • 1
Hradec Králové - Převzala trofeje pro nejlepšího českého judistu a před sebou měla začátek kvalifikačních turnajů na olympijské hry. Jenomže ty Danuši Zdeňkovou nezastihly v nejlepší formě. Až před necelým týdnem se prosadila ve Varšavě, kde skončila pátá.

Tím se posunula na desáté místo v žebříčku váhy do 63 kilogramů a uchovala si naději skončit do pátého místa a jet do Atén.

Musí však zlepšenou formu potvrdit nyní na turnaji v Římě, za týden v Tallinu a poté na květnovém mistrovství Evropy. "Uvidíme, jak to bude nyní pokračovat.
Dobře, že mám konečně nějaké body," uvedla Zdeňková.

Přesto asi vaše současné postavení neodpovídá představám, se kterými jste do kvalifikace vstupovala.
To určitě, přála jsem jsem si být v žebříčku na místech, na kterých jsem byla v minulých letech. Třeba předloni jsem se pohybovala na druhém, třetím místě.

Kde se stala chyba?
Těžko říct, vždycky se něco našlo. Třeba trocha smůly. Například v Hamburku jsem dvakrát vyhrála a nešla jsem ani do oprav. Ale tak to ve sportu chodí. Jednou je člověk nahoře, pak zase dole.

O účast na olympijských hrách jste usilovala už před čtyřmi lety, tehdy neúspěšně.
Bohužel jsem tenkrát skončila v žebříčku naší váhy sedmá, takže my Sydney uniklo o dvě místa. Teď jsem zase byla sedmá na mistrovství světa, a do Atén se kvalifikovalo pět judistek. Stačilo vyhrát o jeden zápas víc.

Přestože jste v úvodu kvalifikace body nezískávala, máte stále šanci. Věříte si?
Dokud naděje žije, musí člověk udělat všechno, aby uspěl. Mám před sebou dva turnaje, které musím absolvovat, pokud chci mít šanci. Proto jsem vděčná sponzorům, že na ně vůbec mohu jet. Svaz totiž hradí jen část kvalifikačních turnajů a to jsem již vyčerpala.

Do Říma si povezete psychickou podporu v podobě pátého místa ve Varšavě. Co chybělo, aby to bylo výsledkově ještě lepší?
Bohužel jsem v zápase o třetí místo udělala chybu na zemi a doplatila na ni. Naše zápasy s touto soupeřkou z Německa bývají vyrovnané, ona mojí chyby využila.

Bodový úspěch na turnaji může také záviset na konkurenci. Víte, jaká bude teď v Římě?
Raději to nesleduji stejně jako své místo na žebříčku. Ale bude to opět těžké. Vždyť většinou se na turnaji v naší váze pere kolem čtyřiceti judistek.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž