Jitka Pešková

Jitka Pešková | foto: archiv

Krachy hnaly střelkyni Peškovou dál, teď má světové zlato

  • 1
Čtyři medaile vystříleli brokaři brněnské Komety na mistrovství světa v Peru. Nejlépe si nezvykle vedla žena – juniorka Jitka Pešková získala zlato ve skeetu. Další kovy přidaly mužské týmy. Zatímco její kolegové střelci občas rádi zamíří i na živou kořist v lese, Jitka Pešková se lovu důsledně vyhýbá.

Přesto si i ona může doma vystavit vzácnou trofej – z peruánské metropole Limy si přivezla juniorské zlato z mistrovství světa v brokové disciplíně skeet. "Při závodech jsem měla osmnáct let, takže jsem si přála dvojitou oslavu. A vyšlo to parádně," usmívá se sličná dívka ze Strážnice.

Ta dlouho nezažívala oslnivou sezonu, za předchozí krachy je však nyní vděčná. "Slabší výsledky mě strašně hnaly dál a o to víc jsem makala," prozrazuje závodnice brněnské Komety. Dřinu pak dokázala prodat v pravý čas. "Nejlepší výsledky se jí povedly na mistrovství Evropy a světa, což svědčí o síle osobnosti," vyzdvihuje manažer Komety Josef Machát.

Silná osobnost a odolné nervy byly na šampionátu v Limě potřeba, zdejší střelnice totiž rozhodně nepřipomínala oázu klidu jako jinde. "Bylo tam hrozně moc rušivých elementů. Vedle nás sypali písek, za námi jezdila nákladní auta, takže se několikrát muselo čekat na střelbu.

Ale nakonec mi asi střelnice sedla. Už tréninky mi zvedly sebevědomí, což jsem po neúspěších v Česku potřebovala," popisuje Pešková. Ta nakonec sestřelila 67 terčů. "Chtěla jsem ukázat, že mám na lepší výsledek, ale i tento stačil na první místo.

A aspoň vím, co mám v příštích závodech zlepšit." Studentku třetího ročníku strážnického gymnázia čekal při nočním návratu domů uvítací výbor složený z rodiny a známých, ve škole přijímala gratulace. "Musím svému gymnáziu poděkovat za podporu. Individuální plán nemám, ale profesoři vědí, že střílím, a snaží se mi vycházet vstříc," říká vděčně Pešková, která kromě střelby také ráda hraje na cimbál.  "Ale na něj mám teď málo času, takže už se za mě zaučuje náhrada. Kluci ze skupiny to chápou." 

Dívku, která se učila střílet u zesnulého Bronislava Bechyňského, nyní čeká dilema: zda příští rok závodit s juniorkami, nebo přejít mezi dospělé a pokusit se bojovat o olympiádu v Riu. "Musíme ještě všechno zvážit," podotkla Pešková.

Kromě ní v Peru dosáhl na zlato také juniorský tým na trapu v čele s Janem Borkovcem z Komety, který v jednotlivcích skončil čtvrtý. Stříbro vybojovali junioři a muži ve skeetu, nejlepší jednotlivec mezi dospělými byl šestý Tomáš Nýdrle rovněž z Komety.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž