Jak vzkřísit veterána Chalupu?

  • 3
Praha - Říká se, že starého psa novým kouskům nenaučíte. Legendární veslař Václav Chalupa se v roce, kdy oslaví 40. narozeniny, usilovně snaží dokázat opak. V sázce je olympiáda v Pekingu. Ale také Chalupovo jméno. A vlastně i sebeúcta. „Je to risk, ale zisk může být ohromný,“ tvrdí uprostřed tropického léta Chalupa.

Před pár týdny přišel k novému trenérovi, sedl do nové lodi, ze stresu zhubl pět kilo, ale na dvojskifu s Milanem Dolečkem ve Světovém poháru dvakrát propadl. Při druhém pokusu je trenér Doleček starší dokonce odvolal z rozjetých závodů.

A pak zrušil start na slavné regatě v Luzernu. Tam Chalupa chyběl prvně od roku 1992.

„Mám já tohle zapotřebí?“ užíral se. Že by si dvoumetrový hromotluk i pobrečel? „Po těch závodech jsem vůbec nespal, to byla katastrofa. Normálně spím jako medvěd.“

Jenže to nejhorší mělo teprve přijít. Trenér namontoval na dvojskif revoluční techniku: senzory za čtvrt milionu korun, jež ukázaly: Chalupa vesluje špatně. „Loď nejela, skákala. Každý tahal za vesla jinak.“

Borci se přetahovali. Ač mají ve výkonnostních testech oslnivé výsledky (Chalupa nejlepší v kariéře), na dvojskifu se dřeli marně.

Je tu ožehavá otázka: proč jel špatně zrovna zkušený Chalupa, a nikoli Dolečkův syn? „Mladej tahá největší silou uprostřed tempa, s veslem kolmo k lodi, a to je pro pohon lodi nejefektivnější. Chalupa dával ránu zbytečně na šikmý začátek tempa,“ vysvětluje kouč.

To se nedá změnit v závodech. Proto trenér zrušil start v Luzernu. A proto Chalupa pokorně přijal, že ho na stará kolena budou opět učit veslovat. „Někdy to snad vypadá, že jak stárnu, ostatní na mně hledají nové a nové chyby,“ uvažuje veslař.

„Ale sám po pár týdnech tréninku cítím, že nám loď najednou jede. Už si nepřipadám, jako bych řídil auto s vypuštěnými koly.“ Ještě mohou přijít další novoty. „Chci změřit tempo Ondry Synka a podle toho se řídit. Předpokládám, že vítěz Světového poháru vesluje vzorově,“ plánuje trenér.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž