Česko - Rumunsko, ragby

Česko - Rumunsko, ragby - Český ragbyový útočník Roman Kodera zastavuje Ovidiua Tonitu z Rumunska. | foto: Michal Doležal, ČTK

České ragbisty čeká duel v Bruselu, chybět jim bude Jágr

  • 0
Čeští ragbisté nastoupí v sobotu v Bruselu k třetímu utkání druhé divize mistrovství Evropy. Proti Belgii bude reprezentaci chybět nejlepší český ragbista Martin Jágr, který měl v poslední týdnech vynikající formu a prosazoval se v elitní francouzské soutěži.

V tabulce druhé divize po dvou kolech mají všechna mužstva jedno vítězství a jednu porážku. Belgičané podlehli Moldavsku 8:20, ale doma zdolali Ukrajinu 9:8. Čeští naopak Moldavsko zdolali 11:9, ale rovněž v domácím zápase selhali proti Polsku 7:13.

Vedle Jágra do Belgie neodcestovala ani další opora, mlýnová spojka Pavel Syrový z Pragy. Chybět budou i další důležití hráči Robert Voves a Petr Okleštěk, kteří působí v nižších soutěžích ve Francii.

"Protože utkání se hraje ještě před zahájením české soutěže a  domácí hráči mají za sebou jen jedno nebo dvě přípravná utkání odehraná za klubové týmy, byla příprava před odjezdem zaměřena zejména na souhru hráčů, s kterými počítáme, že budou hrát v základní sestavě," řekl trenér Martin Kafka.

Bilanci s Belgií mají čeští ragbisté  příznivou. Poslední dvě utkání v roce  2001 a 2000 odehraná v Praze Česko vyhrálo, ale zápas v Bruselu v roce 1995 Češi nezvládli. V roce 1971  hrál proti tehdejšímu československému ragbyovému  týmu v Říčanech za Belgii tehdejší rojník Jacques Rogge, předseda Mezinárodního olympijského výboru.

Nominace: Benda Jan, Černý Jiří, Buryánek Jiří, Forst Tomáš, Holovský Tomáš, Kodera Roman, Kutil Ondřej, Pailodze Vata, Jirman Milan, Pekárek Martin, Čížek Petr, Rapant Lukás, Rudolf Jan, Schlanger Michal, Šuster Roman, Wognitsch Martin, Němeček Miroslav, Jursík Václav, Vokrouhlík Pavel, Hocke Pavel, Fiala Vít, Madry Vlastimil.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž