Zůstane Kresta u Fordu? Možná

  • 3
Salou, Zlín - Dva životní výsledky v rozmezí jediného týdne zajel český rallyeový jezdec Roman Kresta. Tovární pilot týmu Ford skončil na Korsice i v Katalánsku shodně pátý. Téměř na sto procent si tím zajistil konečné 8. místo v šampionátu. Ovšem jestli mu vzestup v závěru sezony zajistí tovární sedačku i pro příští rok, není jisté.

"Šance určitě existuje, všechno je v rukou manažerů," poznamenal Kresta, který by se nebránil ani návratu do české Škody. "Je možné, že u nás zůstane," řekl šéf týmu Ford Malcolm Wilson.

"Sestavu jsme dosud neuzavřeli. Rozhodnutí padne po poslední soutěži v Austrálii."

Ford, který v následující sezoně pojede s novým vozem, podepsal dvouletý kontrakt s dvojnásobným šampionem Marcusem Grönholmem z Finska. Na kandidátské listině pro druhého jezdce má Wilson napsáno pět jmen.

Jsou tam například Estonec Märtin či Finové Gardemeister s Hirvonenem.

"Rádi bychom postavili ještě jeden tým, takže šanci by mohlo dostat víc jezdců," naznačil Wilson.

Co může mluvit v Krestův prospěch? Vyrovnaná forma posledních týdnů. S Fordem Focus WRC už se dokonale sžil, pomohl mu také návrat tradičního navigátora Jana Tománka, který se kvůli zdravotním problémům závodění načas vzdal.

V posledních pěti rallye získala česká jednička 16 bodů, zatímco jeho týmový kolega Gardemeister jich pobral jen 11. Kresta pomohl rozšířit báječnou sérii Fordu, tým bodoval už na 59 podnicích v řadě.

"V posledních asfaltových soutěžích Roman odvedl dobrou práci. Jen je škoda jeho problémů v polovině sezony," uvedl Wilson.

Kresta má ještě jednu šanci, jak šéfa stáje zaujmout. Šampionát vyvrcholí příští týden v Austrálii a Ford na něm poprvé představí úplně novou verzi Focusu WRC.

"Určitě by mě mrzelo, kdybych v mistrovství světa nepokračoval. Když všechno funguje, stačím těm nejlepším," připomněl Kresta, že v Katalánsku zajel několik vynikajících časů a že chvíli figuroval na skvělém 3. místě.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž