Thiry do Zlína přijede, Campos váhá

Ieper, Belgie - (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Do druhé poloviny se přehouplo mistrovství Evropy v automobilových soutěžích, boj o celkové prvenství se omezuje na dva piloty. Po kontinentálním titulu touží Belgičan Bruno Thiry a Portugalec Miguel Campos, po tratích oba vodí elegantní Peugeot 206 WRC. Po belgické Ypres Westhoek Rallye se do čela posunul bývalý tovární jezdec mladoboleslavské Škody Thiry, před jediným rivalem vede o 40 bodů.

Šampionát deseti soutěží s nejvyšším bodovým koeficientem 20 pokračuje v polovině prázdnin na portugalském ostrově Madeira, osmým dílem bude Barum rallye Zlín.

Před rokem na zdejších tratích udělal Ital Renato Travaglia zásadní krok k celkovému prvenství. Také letošní ročník může výrazně napovědět, který jezdec otevře na konci sezony šampaňské.

Zatím však není jasné, zda se oba piloti objeví poslední srpnový víkend také na Moravě. Téměř stoprocentní je start Bruna Thiryho. Česká vlaječka, informující o startu ve Zlíně, figuruje na propagačních materiálech i na doprovodném kamionu.

"Pokud se nestane nic neobvyklého, tak se Barum rallye zúčastním," slíbil Thiry poté, co s přehledem obhájil prvenství na domácí Ypres Rallye. "Ve Zlíně jsem nikdy nebyl, ale Roman Kresta mně soutěž popisoval. Říkal, že je to velice pěkná rallye s rychlými testy. Už se těším," dodal jezdec, který několikrát startoval na Rallye Bohemia.

Druhý aspirant na evropské zlato Miguel Campos se pyšní tím, že dokončil padesát soutěží v řadě. Jenže nad jeho budoucností se vznáší otazník. Důvod je prozaický, chybí finance. "Momentálně čekáme na jednoho sponzora. Když budeme mít peníze, do České republiky určitě přijedeme," podotkl Campos, který v Belgii obsadil třetí místo. Na vítězného Thiryho však, také vinou havárie, ztratil propastných osm minut.

 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž