Stirling Moss s publikací o své osobě

Stirling Moss s publikací o své osobě | foto: Reuters

Legenda, ikona, gentleman. Svět vzdává hold zesnulému Mossovi

  • 0
V kariéře vyhrál šestnáct Velkých cen formule 1, čtyřikrát za sebou skončil v hodnocení mistrovství světa druhý, byl označován za nejlepšího jezdce, který nezískal titul. A v neděli Stirling Moss ve věku 90 let podlehl vleklé nemoci. Pro zesnulého britského pilota truchlí celý svět motorsportu.

Během 15 let aktivní kariéry se Moss zúčastnil 529 závodů, 212 z nich vyhrál. Během jednoho roku zvládal odjet i 62 soutěží. Při závodech usedl do neuvěřitelných osmi desítek různých vozů, mezi kterými nechyběly značky Maserati, Mercedes-Benz, Porsche nebo Ferrari, nejlépe se ale cítil za volantem těch britských.

„Radši čestně prohraji v britském autě, než bych vyhrál v nějakém zahraničním,“ svěřil se jednou novinářům. 

Nejlepší jezdec formule 1 bez titulu. Legendární Stirling Moss zemřel

Kariéru mu ukončila nehoda v roce 1962, po které utrpěl vážné zranění. V roce 1990 byl uveden do Síně slávy světového motorsportu a o deset let později povýšen do šlechtického stavu.

I po skončení závodnické dráhy zůstal v motosportu aktivní. Navštěvoval závody, vykonával různé funkce, závodění nechal až po osmdesátce. 

A jeho nedělní úmrtí zarmoutilo celý motorsport.

„Dnes jsme řekli sbohem siru Stirlingu Mossovi, legendě závodění. Určitě budu postrádat naše rozmluvy. Jsem opravdu vděčný, že jsem s ním zažil tyto speciální momenty. Posílám své modlitby a myšlenky jeho rodině. Ať odpočívá v pokoji,“ kondoloval šestinásobný mistr světa formule 1 a Mossův krajan Lewis Hamilton.

„Dnes ztratil svět sportu nejen skutečnou legendu a ikonu, ale také gentlemana. Tým a rodina Mercedesu ztratily opravdového přítele. Sire Stirlingu, budete nám chybět,“ uvedla stáj, za kterou Brit jezdil v roce 1955.

„Odpočívejte v pokoji, sire Stirlingu. Opravdová legenda a úžasný člověk. Pro Scuderia Ferrari byl hrozivý protivník. Naše myšlenky jsou s jeho ženou, rodinou a přáteli,“ vyjádřil soustrast italský tým. 

„Všichni truchlíme za zesnulou hvězdu našeho sportu sira Stirlinga Mosse. Skvělý soupeř, nadmíru talentovaný závodník a dokonalý gentleman, který v mezinárodním motoristickém sportu zanechal nesmazatelnou stopu,“ napsala britská stáj McLaren.

„Právě jsem se dozvěděl velmi smutnou zprávu, že můj drahý přítel Stirling Moss zemřel. Byl můj hrdina a typem člověka, kterého všichni milují. Byl skutečným gigantem našeho sportu a bude postrádán navždy. Vzdávám své nejhlubší sympatie jeho věrné ženě Suzie. Odpočívej v pokoji, Závodníku,“ vzkázal další legendární závodník Američan Mario Andretti, vítěz formule 1 z roku 1978.

„Velký závodník a gentleman. Měl styl na trati i v životě. Pozoruhodný muž. Přežil nejnebezpečnější éru motorsportu a zemřel dnes ve věku 90 let. Měl opravdu skvělé příběhy k vyprávění a bylo privilegium jej znát,“ napsal bývalý bývalý britský závodník Martin Brundle

„Velmi smutný den. Stirling Moss nás opustil po dlouhém boji. Byl opravdovou legendou v motorsportu a zůstane jí navždy. Moje myšlenky putují k jeho ženě Suzie, rodině a přátelům,“ připojil se k truchlení předseda Mezinárodní automobilové federace Jean Todt.

Své vášni pro závodění propadal Moss i v pokročilém věku, takto si před pěti lety vyjel s Hamiltonem na okruh v Monze.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž