Slavný závod 24 hodin Le Mans ovládla Toyota. Vítěznou posádku tvořili stejně...

Slavný závod 24 hodin Le Mans ovládla Toyota. Vítěznou posádku tvořili stejně jako v minulých dvou letech bývalí piloti formule 1 Sébastien Buemi ze Švýcarska a Japonec Kazuki Nakadžima. Nově je doplnil Novozélanďan Brendon Hartley. | foto: AP

Závod 24 hodin Le Mans vyhrála potřetí za sebou Toyota

  • 3
Slavný automobilový závod 24 hodin Le Mans vyhrála potřetí za sebou Toyota. Vítěznou posádku tvořili stejně jako v minulých dvou letech bývalí piloti formule 1 Sébastien Buemi ze Švýcarska a Japonec Kazuki Nakadžima. Nově je doplnil Novozélanďan Brendon Hartley, jenž nahradil bývalého šampiona F1 Fernanda Alonsa ze Španělska.

Druhá skončila ve slavném vytrvalostním závodu na okruhu Sarthe s velkým odstupem pěti kol posádka Rebellion Racing, v níž byl mimo jiné Brazilec Bruno Senna, synovec legendárního Ayrtona.

Kvůli technickým problémům nedosáhla tentokrát Toyota na vítězný double a její další posádka se musela spokojit s třetím místem. O vedení tento vůz připravily v noci problémy s turbem a dlouhá zastávka v boxech. Útok na první vítězství tak opět nevyšel Japonci Kamuiovi Kobajašimu, jenž už byl v minulosti třikrát druhý.

Osmaosmdesáté Le Mans bylo přeloženo na září z tradičního červnového termínu kvůli pandemii koronaviru a ze stejného důvodu se jelo poprvé bez diváků na tribunách.

Vytrvalostní automobilový závod 24 hodin Le Mans

1. Buemi, Nakadžima, Hartley (Švýc., Jap., N. Zél./Toyota TS050 Hybrid) 387 kol, 2. Senna, Menezes, Nato (Braz., USA, Fr./Rebellion R13) -5 kol, 3. Conway, Kobajaši, López (Brit., Jap., Arg./Toyota TS050 Hybrid) -6 kol.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž