Senzace v maratonu: Koukal má zlato!

  • 199
Val di Fiemme, Praha - Lyžařský svět zažil šok. Způsobil jej Martin Koukal. Sprinter, který se na světovém šampionátu v Itálii dvakrát z několika metrů díval na boj o medaile, udeřil nečekaně v maratonu na padesát kilometrů volnou technikou. "Je to fantastické, jsem trochu na měkko," přiznal po svém životním triumfu čtyřiadvacetiletý reprezentant, který už na šampionátu obsadil páté místo ve sprintu, šesté ve skiatlonu a start v závěrečném maratonu dlouho zvažoval. Na příjemném šestnáctém místě dokončil závod Petr Michl. Co říkal šampion po závodě - Co o Koukalovi nevíte, zjistíte zde

Nejdelší lauf rozjel Koukal dobře, pak jej dojel jeden z favoritů Fulvio Valbusa, Ital, kterého hnaly hlasivky diváků podél trati k úspěchu nakonec marně. S ním se držel až do čtyřiatřicátého kilometru, v tu chvíli byl pátý. Pak nastoupil, Italovi lehce odjel a vyrazil na zlatou cestu. Jedinou otázkou bylo, zda nepřijde krize - Koukal jí  ujel stejně jako všem soupeřům.

Po projetí cílem působil svěže, nezhroutil se a nepadl vyčerpán tváří na sníh. Zul lyže a zdvil je nad hlavu, sbíral gratulace a ve tváři měl šťastný výraz bez zřetelných stop dřiny, kterou právě podstoupil.

Až potom přiznal, že úvod závodu pro něho nebyl žádnou procházkou. "Ze začátku se mi nejelo moc dobře, bolely mě nohy a dojel mě Valbusa. Jel jsem za ním a v kopcích měl kolikrát problém se ho udržet," vzpomíná na krušné chvíle a poděkoval Italovi, který nakonec skončil až osmnáctý.

"Od třicátého kilometru to ze mě najednou spadlo, běželo se mi skvěle. Chtěl jsem Valbusu vystřídat, šel jsem dopředu, ohlédnu se a on je pryč, tak jsem pokračoval sám. Od čtyřicátého kilometru už jsem věřil v medaili a jen si hlídal pití," vybavoval si poslední kilometry mistr světa v rozhovoru pro Českou televizi. "Ještě v závěru jsem se bál abych třeba nezlomil hůlku, když jsem předbíhal jednu větší skupinku a občas mi někdo přišlápl lyži, ale dopadlo to výborně.

Až za Koukalem zůstala celá švédská ekipa v pořadí Södergren, Brink a Fredriksson.

50 km volnou technikou: 1. Koukal 1:54:25,3, 2. Södergren -15 vt., 3. Brink -43,7, 4. Fredriksson (všichni  Švéd.) -59,9 vt., 5. Swenson (USA), -1:23,9, 6. Vittoz  (Fr.) -1:34,6, 7. Hasler (Něm.) -1:44,9, 8. Kattilakoski (Fin.) -1:55,3, 9. Imai (Jap.) 2:08,2, 10. Hoffmann (Rak.) -23:17,7... 16. Michl -3:19, 4, 50. 53. Tempír -9:49,8, 56. Magál 11:02,0.

Martin Koukal v úvodu maratonu, v němž na závěr šampionátu předběhl celý zbytek světa

Martin Koukal na cestě k titulu mistra světa v závodě na 50 kilometrů

Martin Koukal se blíží k cíli maratonu na 50 km už bez čepice

Švédský boj o stříbro v závodě na padesát kilometrů: zleva nakonec druhý Södregren a vedle něho třetí Brink

Martin Koukal ukazuje zlatou medaili, kterou nečekaně získal v běhu na padesát kilometrů


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž