Nejdelšího skoku dosáhl lídr Světového poháru Jason Lamy Chappuis z Francie.

Nejdelšího skoku dosáhl lídr Světového poháru Jason Lamy Chappuis z Francie. | foto: AP

Nejlepší sdruženáři zatím v Liberci prohrávají s větrem a deštěm

  • 0
Na podnik Světového poháru v severské kombinaci se do Liberce sjelo 57 sdruženářů ze 14 zemí. Páteční program však silně narušily nepříznivé povětrnostní podmínky a o osudu víkendových závodů rozhodne počasí.

Dopoledne byl na programu skokanský trénink a po něm provizorní závodní kolo. Jenže kvůli dešti a větru soutěžní výbor rozhodl,

že se bude skákat odpoledne. Nikoli však na můstku HS 134,ale na menším sousedovi HS 100, který pořadatelé narychlo připravili.

Vpodvečer se sice uskutečnilo tréninkové kolo, ale pak vítr znovu zesílil a jury se rozhodla provizorní závodní kolo zrušit. "Síla větru přesáhla rychlost sedm metrů za vteřinu, takže ohrožoval bezprostředně zdraví závodníků. Doufejme, že o víkendu nastanou lepší klimatické podmínky," prohlásil Egon Theiner, mediální koordinátor Mezinárodní lyžařské federace.

Světový pohár

Severská kombinace v Liberci

Sobota: individuální závod
10.00 Ještěd, skoky na můstku HS 100
13.30 Vesec, běžecká část (5 x 2 km)

Neděle: penalty race
9.00 Ještěd, skoky na můstku HS 100
12.15 Vesec, běžecká část (5 x 2 km)

Alespoň jeden tréninkový skok absolvovalo všech 57 závodníků ze čtrnácti zemí včetně sedmi českých reprezentantů.

Nejdelšího skoku dosáhl lídr Světového poháru Jason Lamy Chappuis z Francie, který dopadl na značku 95,5 metru. Naopak nejstarší závodník z celého startovního pole Pavel Churavý skok úplně pokazil: 56 metrů.

Vlastní závody Světového poháru se mají na Ještědu a ve Vesci uskutečnit dnes a zítra. O jejich osudu však rozhodnou povětrnostní podmínky.

Počasí už do závodů vážně zasáhlo. O víkendu se totiž bude skákat jen na menším můstku HS 100. A závod na trestná kola, který byl plánován na sobotu, pořadatelé odložili na neděli. V sobotu se místo něj uskuteční klasický individuální závod.

V Liberci je absolutní světová špička, chybí jen zraněný italský reprezentant Alessandro Pittin a z ohlášených účastníků nakonec nedorazila polská výprava. Reprezentační trenér Luděk Šablatura nasadil sedm českých závodníků - kromě osvědčeného kvarteta Dvořák, Churavý, Slavík, Vodseďálek, také juniory Havránka, Jančíka a Rypla.

Vstup na závody Světového poháru v Liberci je zdarma, dopravu do areálu Ještěd o víkendu zajistí organizátoři speciálními autobusy z tramvajové zastávky Horní Hanychov.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž