Lyžařský svět se otáčí do Harrachova

  • 3
Praha - Dva týdny po slavnostním zakončení zimních olympijských her v Salt Lake City se zraky příznivců lyžování upnou do Harrachova. Druhý březnový víkend se na tamní chloubě, mamutím můstku K-185, koná Mistrovství světa v letech na lyžích. Svou účast již potvrdila komletní světová špička. "Startovní pole bude stejné, jako na tradičně nejlépe obsazeném Turné čtyř můstků," pochlubil se místopředseda organizačního výboru Otakar Jiroutek. Českou republiku by měla reprezentovat šestice Doležal, Fízek, Janda, Jiroutek, Mazoch, Sakala. Svoji nominaci ještě musí potvrdit začátkem příštího týdne na kontrolních závodech. Davy fanoušků se valí do Krkonoš

Největšími hvězdami lyžařského svátku by měly být olympijští medailisté Sven Hannawald, Adam Malysz a Simon Ammann. Potvrdit skvělé letecké schopnosti bude chtít i rekordman můstku Risto Jussilainen, kterému se v této sezoně příliš nedaří. Lety jsou však něco jiného a Fin bude jistě chtět zopakovat loňských 212.5 metru.

Přihlášky zaslalo dvacet výprav a kromě zemí skokansky vyspělých se mohou fanoušci těšit například i na Nizozemce. Těm se však stěží podaří postoupit z pátěční kvalifikace do sobotního závodu.

"Očekáváme, že letos opět padne rekord můstku. Lety za 215 metrů by nebyly velkým překvapením," prozradil Jiroutek.

Stejně jako loni prošel můstek několika úpravami. Odrazová hrana byla posunuta o dva metry dozadu a o 0.8m zvednuta. To by mělo posunout skokany opět o něco dále.

Česká reprezentace se pokusí napravit dojem po olympijském fiasku. V Harrachově na můstku K-120 již trénuje celá širší česká špička. Šest vyvolených nastoupí do čtvrtečního oficiálního tréninku, čtyři poté do kvalifikace.

Do prvního soutěžního kola postoupí padesát nejlepších z kvalifikace. Do druhého kola poté třicet z nich. Novinkou je, že v neděli již není na pořadu kvalifikace a obou kol se zúčastní pouze třicet skokanů ze sobotního finále.

Program:
Čtvrtek, 7. března:
10:30, oficiální trénink (tři kola),
Pátek, 8. března: 11:30, kvalifikace,
Sobota, 9. března: 10:30, 1. kolo, 12:00, 2. kolo,
Neděle, 10. března: 10:30, 3. kolo, 12:00, 4. kolo.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž