Therese Johaugová - ilustrační foto.

Therese Johaugová - ilustrační foto. | foto: AP

Johaugová laufařský Birkebeinerrennet nevyhrála, slavili Slindová a Nygaard

  • 0
Atraktivní závod Ski Classics v dálkovém lyžování Birkebeinerrennet vyhrál Nor Andreas Nygaard, který po triumfu na Jizerské padesátce a ve Vasově běhu ještě vylepšil parádní sezonu. Cenný úspěch po 54 kilometrech s 3,5kilogramovým batůžkem na zádech slavila i Astrid Öyre Slindová, jež ve finiši klání žen těsně předstihla norskou hvězdu Therese Johaugovou. O nejlepší český výsledek se 20. místem postarala Sandra Schützová, Jiří Pliska doběhl o příčku hůř.

Nygaard v dojezdu osmnáctičlenné skupinky potvrdil své finišmanské schopnosti a zvítězil před Švédy Maxem Novakem a Emilem Perssonem.

Zopakoval tak prvenství z roku 2018 a opět navýšil náskok v průběžném hodnocení seriálu. Jan Šrail s trojnásobným vítězem závodu Stanislavem Řezáčem dojeli ve čtvrté desítce.

Čtrnáctinásobná mistryně světa a čtyřnásobná olympijská šampionka Johaugová, jež se nedávno výhrou rozloučila se Světovým pohárem, usilovala o zopakování triumfu z roku 2015. Nakonec těsně nestačila pouze na vítězku Vasova běhu Slindovou. 

Další bývalá norská běžecká hvězda Marit Björgenová obsadila páté místo. Dvacátá Schützová za vítězkou zaostala o více než 21 minut.

Birkebeinerrennet se letos uskutečnil po třech letech, loni a předloni byl zrušen kvůli pandemii koronaviru. Do konce seriálu Ski Classics zbývají tři závody.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž