Petter Northug se raduje ze zlaté medaile, za ním finišují Södergren a Di Centa

Petter Northug se raduje ze zlaté medaile, za ním finišují Södergren a Di Centa | foto: Reuters

Bauer ve skiatlonu na MS nestačil. Z Čechů byl nejlepší devátý Koukal

  • 35
Druhý start na domácím mistrovství světa Lukáši Bauerovi nevyšel. Ve skiatlonu na 15 kilometrů klasicky a 15 volně se v závěru propadl na 25. místo. Naopak příjemně překvapili devátý Koukal a třináctý Magál. Vyhrál Petter Northug z Norska před Švédem Södergrenem, bronz bral Ital Di Centa.

Taktickou bitvu v závěru pro sebe rozhodl ostrým závěrem jeden z nejlepších sprinterů mezi světovými běžci Petter Northug z Norska. Se třísekundovou ztrátou dojel druhý Södergren, dalších osm sekund zpět byl Di Centa. Smůlu měl Rus Alexander Legkov, který v závěrečném sjezu upadl z bronzové pozice.

ZÁVOD JSME SLEDOVALI ON-LINE

Koukal si deváté místo pochvaloval. "Je to super," řekl v cíli České televizi. V závodu se dlouho pohyboval kolem třicátého místa, v polovině trati byl 32.

"Klasika byla těžká, vlál jsem tam. Pomohlo mi, že se pak začalo taktizovat. Škoda jen, že jsem pak nebyl ve správný čas na správném místě," dodal mistr světa z roku 2003.

Do závodu odstartovalo více než devadesát běžců včetně čtyř českých reprezentantů. Největší naděje se dávaly stříbrnému z páteční klasické patnáctky Lukáši Bauerovi.

Český běžec se ale v úvodní klasické části držel hodně zpátky, dlouho se pohyboval až v páté desítce celého pole, mezi nejlepší se probojovával postupně. "Nechtěl jsem být příliš vepředu, ale že budu takhle vzadu, to jsem si nepředstavoval," řekl Bauer.

MS v Klasickém lyžování v Liberci - všechny články

"Za to umístění naštvaný jsem, ale výkon špatný nebyl," prohlásil Bauer. "Snažil jsem se bojovat, i když se mi do závodu moc nechtělo. Po klasice bylo všechno super, ale v bruslení mi docházely síly a už ani moc nejely lyže. Občas se prostě stane, že se do mazání netrefíme. V pátek mi zase lyže pomohly. Aspoň je dobře, že to vyšlo dalším klukům od nás. Je to i povzbuzení před štafetou," řekl Bauer.

Poprvé se na špici objevil na desátém kilometru a na volnou patnáctku přezouval na čtvrtém místě.

Ve druhé části závodu se na špici utvořila zhruba čtyřicetičlenná skupina, v níž kromě Bauera byli též Koukal a Magál.

Ale žádnému z běžců se nechtělo udávat tempo. Zlom přišel až v předposledním 3,75 kilometrů dlouhém okruhu, kdy se od zbytku odtrhla čtveřice Northug, Södergren, Legkov a Di Centa.

Koukal s Magálem se drželi ve druhé skupině, oba měli našlápnuto do desítky. Koukal se sice ve finiši lehce propadl, ale deváté místo je pro něj po podprůměrných letošních výsledcích velkým úspěchem.

Magál dospurtoval třináctý, Bauer pětadvacátý. Milan Šperl skončil na 53. místě.

muži - skiatlon (2x15 km)

1. Northug (Nor.) 1:15:52,4, 2. Södergren (Švéd.) -3,1, 3. Di Centa (It.) -11,9, 4. Legkov (Rus.) -20,1, 5. Clara (It.) -23,6, 6. Vittoz (Fr.) -29,2, 7. Angerer (Něm.) -29,8, 8. Jauhojärvi (Fin.) -32,4, 9. Koukal (ČR) -32,7, 10. Filbrich (Něm.) -35,4, ...13. Magál -36,5, 25. Bauer -1:03,4, 53. Šperl (všichni ČR) -5:36,4.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž