Házenkáři Zubří ztratili v Portugalsku naději na postup až v polovině druhého poločasu.

Házenkáři Zubří ztratili v Portugalsku naději na postup až v polovině druhého poločasu. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Zubří se drželo, ale na pohárový zázrak nedosáhlo

Braga (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Česká mužská házená přišla o svého posledního zástupce v evropských soutěžích. Po Lovosicích, které neuspěly ve Vyzývacím poháru, se loučí také hráči Gumáren Zubří. Ve 2. kola Poháru vítězů pohárů nestačili na portugalského vicemistra Bragu. Po domácí porážce 25:26 padli ve venkovní odvetě 25:28.

"Přesto nemůžu říct, že jsem nespokojen. S týmem, který v Evropě nepatří mezi nejvěhlasnější, ale má svůj solidní zvuk, jsem sehráli vyrovnanou partii," uvedl trenér Zubří Jiří Kekrt. "Nepostoupil lepší, ale šťastnější tým," dodal.

Jen tři dny po totálním výpadku a debaklu na Dukle předvedl český vicemistr parádní výkon. Sérii ovšem ztratil už v domácím prostředí. Porážka o jediný gól jasně rozdala karty. Braga mohla jít do odvety klidnější, zatímco Zubří cítilo určitou nervozitu.

"Ale nic jasného nebylo, protože výhra o gól je příliš těsná a nic vám nezaručuje," podotkl kouč Bragy Jorge Rito.

Zápas se hrál v bouřlivé atmosféře, které se Zubří nezaleklo. Téměř celý první poločas drželo jedno- či dvoubrankové vedení, do šaten se šlo za vyrovnaného stavu.

"Máme velmi mladé mužstvo, které nedokáže udržet koncentraci celý zápas. V tom mají výhodu zkušené týmy, jako je Braga. My jme kvůli tomu ztratili náskok," připomněl Kekrt.

Vyrovnaná partie pokračovala až do poloviny druhého poločasu. Zubří se pak hůře prosazovalo v útoku a nedokázalo tak využít několika vynikajících zákroků brankáře Maliny. Braga si vytvořilo čtyřbrankový náskok, který už nepustila.

"Bohužel jsme v těchto chvílích nedodrželi taktické pokyny," posteskl si Kekrt. "Dělali jsme zbytečné chyby a nabídli soupeři šance ke skórování," dodal. "Ale na postup jsme se hodně nadřeli," přiznal Rito.

Na rozdíl od domácího zápasu dokázalo Zubří ubránit portugalského reprezentačního pivotmana Joseho Costu. Sice vstřelil 4 branky, ale nestal se tak výraznou osobností zápasu jako na Valašsku. Nahradil jej desetigólové křídlo a další reprezentant Dario Andrade.

"Ale také Zubří má v týmu výborné hráče. Moc se mi líbil rozehrávač Martin Hrstka i obě křídla Tomáš Číp s Jakubem Hrstkou," ocenil soupeře Rito.

Braga - Zubří 28:25 (16:16)
Nejvíce branek:
Andrade 10/6, Costa 4, Silva a Rolo 3 - M. Hrstka a Vyjídák 5, Říha, Číp, Š. Krupa a Mika 3. Rozhodčí: Vodopivec, Krasna (Slovinsko). Vyloučení: 3:3. Sedmimetrové hody: 8/6:0. Diváků: 1000. První zápas 26:25, postupuje Braga.