Karvinští házenkáři odmítají reprezentovat

Praha - Aniž by vedl tým v jediném zápase, ocitl se nový trenér reprezentace házenkářů Rastislav Trtík v prekérní situaci. Obléknout dres národního týmu totiž vytrvale odmítají všichni hráči suverénně nejlepšího tuzemského klubu - Baníku Karviná. Na v pondělí startující herní přípravu do Německa jich bylo přitom pozváno osm... "V minulých dnech jsem absolvoval šestihodinové jednání v Karviné, stanoviska se zatím příliš nesblížila," přiznal předseda Českého svazu házené Jaroslav Chvalný.

"Karvinští hráči nepodepsali smlouvy o reprezentaci a tudíž nemohou za národní tým hrát," upřesnil házenkářský šéf, kterému se však příliš nechtělo rozpitvávat důvody záporného postoje opor mistrovského týmu. "Oficiálně uvádějí rodinné nebo osobní důvody," dodal neurčitě.  Veřejným tajemstvím přitom je, že za "trucování" karvinských hráčů může způsob jmenování nového kouče, který nahradil v červnu odstoupivšího Vladimíra Habra.

Svaz bez výběrového řízení, pouze na základě bleskového rozhodnutí výkonného výboru nominoval na tento post Rastislava Trtíka, trenéra českého vicemistra Frýdku-Místku. Nejen v Karviné přitom očekávali, že se této pocty dostane jejich kouči Ivanu Hargašovi, který suverénně dovedl tým třikrát k titulu mistra republiky a sbíral s ním zkušenosti v Lize mistrů.

"Nelíbilo se nám, že to bylo tak hrozně uspěchané a my o tom neměli ani tušení," říká manažer karvinského klubu Miroslav Pelech. "A když jsem si pak v novinách přečetl, jak předseda svazu pan Chvalný říká, že Karviná, byť trojnásobný mistr republiky a jediný český klub v mezinárodních pohárech, nemá co mluvit do volby reprezentačního trenéra, tak mě to šokovalo. Když do toho nemáme co mluvit, tak za reprezentaci nemusíme ani hrát."

Překvapený byl i trenér Ivan Hargaš. Měl o funkci zájem, ale svaz jej ani nevyslech. "Karviná má v reprezentaci jedenáct hráčů, ale o volbě nového trenéra nikdo nic nevěděl. To je směšné a neslušné," reagoval Hargaš.

"Mrzí mě, že tahle situace vůbec nastala," přiznal Rastilav Trtík. "V okamžiku, kdy odstoupil Vláďa Haber bylo jasné, že jeho nástupce vzejde z dvojice Hargaš - Trtík. Já byl připraven na jakýkoliv výsledek, na každou formu spolupráce. Když ta volba padla na mě, snažil jsem se Ivana kontaktovat. Jenže... Několikrát jsem mu volal - telefon nikdo nezvedl, posílal jsem SMSky - bez odezvy. Pak jsem si někde přečetl, že se se mnou nemá o čem bavit...," konstatoval nový kouč, který nepřímo potvrdil, že by možná přistoupil i na roli jen formální trenérské jedničky.

Konec házené? Prý ne
"Konec házené to ale rozhodně není, každý je nahradilný," míní Trtík, vzápětí však dodává: "I když dvojice Radčenko - Juříček jen hodně těžko..."  Reprezentační kouč je s karvinskými hráči v kontaktu. "Z našich hovorů cítím, že by reprezentovali rádi. Dál to ale nechci komentovat." Vedení Karviné trvá na tom, že rozhodnutí hráčů nijak neovlivňuje.

Názor karvinské hvězdy, pivota Davida Juříčka však naznačuje, že to tak jednoduché není. "Je to nepříjemné, reprezentace je pořád ohodnocení vaší práce a čest," říká dvakrát za sebou nejlepší český házenkář. "Volba trenéra národního týmu prostě nebyla správná. Ale není to o jménech, ale o způsobu. Byl bych moc rád, kdyby se všechno urovnalo, chci reprezentovat, ale bude to složité. Postoje svazu a klubu jsou rozdílné, těžko říct, kdo bude chtít kam ustoupit."

Trtík doufá, že není na Titaniku
"Naše cíle zůstávají stejné, uspět v kvalifikacích a bodovat na šampionátech světa a Evropy. Do jaké míry se nám to povede, ukáže čas," přiblíži své plány Rastislav Trtík. S úsměvem pak přijal příměr, že se ocitl na palubě házenkářského Titaniku. "Titanik? Třeba se ta loď jmenuje jinak. Člověk si musí věřit."

Podle předsedy ČSH Jaroslava Chvalného si svaz i Karviná uvědomují, že je tato situace dlouhodobě neudržitelná a to přesto, že nejbližší velká akce v podobě kvalifikace ME 2004 čeká národní tým až v červnu příštího roku. "Čekají nás další jednání. Byl bych rád, kdyby jsme došli ke konsensu do příštího reprezentačního srazu, tedy do října."

Už v pondělí po poledni vyrazila výprava českých házenkářů do Německa, kde jí čeká série přípravných a turnajových zápasů. "Půjde o sedm až osm duelů, po přátelácích v Drážďanech a s reprezentací Číny narazíme v turnaji s Eisenachu ve skupině na řecký Filippos Verias, Aue a domácí tým. Stejně jako při říjnovém turnaji v Portugalsku půjde hlavně o poznávání nových hráčů, od prosince zapojíme do přípravy i krajánky," nechal se slyšet Trtík.

Trenér Rastislav Trtík a jeho asistent Jiří Míka se musejí obejít bez trucující karvinské osmičky Galia, Juříček, Brůna, Radčenko, Titkov, R. Farář, T. Heinz, K. Heinz, a tak vyzkouší tyto hráče:
Brankáři: Musil, Kulhánek (oba Frýdek-Místek), J. Štochl (Allrisk).
Křídla: Kalous, Lukeš, Veselý (vš. Frýdek-Místek), Větrovec (Allrisk).
Pivoti: Hrubý (Dukla), Dostalík, Straka (oba Frýdek-Místek).
Spojky: Krahulík, Berka, Kejval, Zdráhala (vš. Frýdek-Místek), Nocar, Hladký (oba Allrisk), Zemánek (Dukla).