Jindřichohradecká házenkářka Petra Bubeníková se probíjí obranou Poruby přes Dominiku Seluckou (vlevo) a Petru Adámkovou

Jindřichohradecká házenkářka Petra Bubeníková se probíjí obranou Poruby přes Dominiku Seluckou (vlevo) a Petru Adámkovou | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Házenkářská Poruba: z interligového nováčka je favorit soutěže

  • 0
Spoustou změn prošel od minulé sezony tým házené DHC Sokol Poruba. Na jaře bojoval interligový nováček o záchranu v nejvyšší česko-slovenské soutěži, nyní se na něj soupeři dívají jako na možného aspiranta na titul.

Síla porubského celku se může projevit už v sobotním 1. kole soutěže. DHC Sokol Poruba se v něm od 18 hodin utká výjimečně v hale u Čapkovy sokolovny v Ostravě s Pískem.

"Nebojíme se, ale nevím, jestli je to dobře, že nás skoro všichni označují jako favorita. Je to moc brzo, vždyť loni jsme byli v soutěži nováčkem," řekl manažer porubského klubu Libor Adámek.

Změny v Porubě

Příchody: Katarína Dubajová (Šaľa), Alžběta Mikolajková (za svobodna Holická, návrat po mateřské), Petra Vítková (Slavia Praha), Alžbeta Tóthová (Bánovce nad Bebravou), Michaela Bártová a Michaela Carbolová (z dorostu), Alžbeta Rechtorisová (Trenčín - v jednání)

Odchody: Martina Oroszová (ukončení kariéry), Sabina Mališová a Lucie Šimečková (B tým)

Jenže právě především on se spolupracovníkem Miroslavem Pelechem stojí za náhlým vzestupem porubského klubu. Společně totiž přivedli řadu velkých posil, mezi nimiž je například nejlepší interligová střelkyně minulé sezony Alžbeta Tóthová, další slovenská reprezentantka Katarína Dubajová nebo třeba česká reprezentantka Petra Vítková.

"Vstupní jednání vedl Miroslav Pelech, kterýmá dlouholeté zkušenosti z Karviné (mnohonásobný český mistr v házené mužů). Pro mě už to pak nebylo až tak složité," líčil Adámek, jenž je zároveň generálním manažerem české reprezentace. "Bavila jsem se s holkama ze Slavie, odkud jsem odešla, a tymi řekly, že v nás vidí příštího mistra," povídala nová porubská posila Petra Vítková.

"Určitě chceme skončit lépe než v minulé sezoně. Určitě chceme do play-off a v něm se ukáže, jak na tom jsme," podotkl Adámek. "A pokud vybojujeme účast v evropských pohárech, bude pro nás povinností do nich jít."

S tím, že se tým do Evropy prosadí, počítá nový kouč kouč Ján Beňadik, který u týmu nahradil Aleše Chrastinu. "Znamená to skončit mezi českými celky do pátého místa. Kdybych v to nevěřil, tak tu nejsem," uvedl Beňadik.

"Tvoříme nové družstvo, nové vazby. Ale už v přípravě holky ukázaly, že dokážou vyhrávat," upozornil kouč na fakt, že ze 17 přípravných duelů jeho svěřenkyně 13 vyhrály. "Posily jsou zkušené, věřím, že naše hra bude mít svou kvalitu."

Klub změnil nejen kádr, ale i domácí prostředí. Místo haly v Polance bude hrávat v hale Sareza v Ostravě.