Házenkářky Olomouce vyhrály Pohár míru

Olomouc - Na třetí tým rumunské nejvyšší soutěže Universitatea Remin Deva narazily ve finále 45. ročníku Poháru míru házenkářky Olomouce, obhájkyně českého titulu. Z prvenství se nakonec po vítězství 24:20 radovaly domácí hráčky. "Tým byl po celý turnaj nesmírně pracovitý a předvedl, že chce také umí hrát kvalitní házenou," řekl domácí trenér Lubomír Krejčíř.

"Holky ukázaly, že do hry umí vložit srdce, a k tomu předvedly i herní kvalitu."

V domácí sestavě dostaly příležitost všechny hráčky, až na zraněnou posilu ze Zlína Janu Simerskou. Naopak už hrály Veronika Hejtmánková, bývalá kapitánka týmu, která se vrátila na hřišti po mateřských povinnostech, a další zlínská hráčka Jana Arnošová.

"V mistrovských zápasech bychom chtěli využívat více hráček, abychom se dostali do vyššího herního tempa. A posily by k tomu měly pomoci," hodnotil posílení kádru trenér Krejčíř.

Turnaje se zúčastnilo celkem šest týmů, které byly rozděleny do dvou skupin. Olomouc v té své porazila nováčka interligy z Banské Bystrice jasně 25:20, ale proti polským Gliwicím zachránila remízu až v poslední sekundě. V semifinále si domácí tým poradil s Jeleniou Górou, dalším polským týmem.

Rumunky ztratily ve skupině rovněž jeden bod, ale předtím rozstřílely Michalovce rozdílem patnácti branek a v semifinále porazily Gliwice o 16 gólů.

V samotném finále nastoupily Olomoučanky se základní sestavou, která hrála v uplynulé mistrovské sezoně, a od začátku zápasu vedly. Po třinácti minutách 9:6, poté zlepšily hru v obraně a před přestávkou si vytvořily dokonce pětigólový náskok (13:8).

Vstup do druhé půle domácím také vyšel, naopak Rumunky chybovaly a po deseti minutách vedla Olomouc 17:11. Rumunkám se pak sice několikrát podařilo snížit na rozdíl tří branek, ale v závěrečné pětiminutovce rozhodla se štěstím i důrazem Fabíková.

Olomoučanky zahájí interligu příští neděli, kdy ve Sportovní hale Univerzity Palackého hostí Kunovice.


Výsledky
skupina A:

Deva - Michalovce 35:20 a Jelenia Góra 27:27, Jelenia Góra - Michalovce 30:22, skupina B:
Olomouc - Banská Bystrica 25:20 a Gliwice 27:27, Gliwice - B. Bystrica 25:25. semifinále:
Deva - Gliwice 33:17, Olomouc - Jelenia Góra 20:14
o 5. místo: Michalovce - B. Bystrica 25:22
o 3. místo: Jelenia Góra - Gliwice 27:16
finále: Olomouc Deva 24:20.
nejlepší hráčka turnaje: Eliseiová
nejlepší střelkyně: Avadaniiová (obě Deva)
nejlepší brankářka: Ajglová (Olomouc).