Český házenkář Tomáš Říha

Český házenkář Tomáš Říha | foto: Radek Miča, MAFRA

Házenkáři nastoupí v Lovosicích v kvalifikaci o ME proti Lucembursku

Zatím stoprocentní bilanci drží v kvalifikaci o účast na ME 2010 v Rakousku čeští házenkáři. Po čtvrteční výhře v Lucembursku 35:24 je čeká v neděli odpoledne v Lovosicích duel se stejným soupeřem.

Házenkáři se sešli minulý týden ve francouzských Métách, kde absolvovali přípravu na poslední letošní zápasy.

"Měli jsme sice pět tréninků, ale jejich náplň jsem musel upravit. Na hráčích bylo vidět, jak jsou z víkendových soutěží unavení a proto byly první tréninky regeneračního charakteru," přiblížil přípravu svého týmu trenér Martin Lipták.

"Obraně jsme se v podstatě nevěnovali vůbec. Naší náplní byl spíše nácvik útoku, v čemž mi velice pomohl rozhovor s Filipem Jíchou. S tím jsme se bavili o tom, jaký charakter by náš útok měl mít. V Métách jsme si také vyzkoušeli několik nových útočných kombinací na obranný systém 1-2-3 a 0-6."

Z původní nominace sice vypadli tři hráči, ale i tak reprezentace duel v Lucembursku zvládla na výtečnou a připsala si další body do tabulky. Nejzásadnější byla zřejmě absence kapitána týmu Karla Nocara. Toho nahradil na křídle Marti Lehocký.

"Martin odehrál dvě třetiny utkání. Určitě to pro něj nebylo lehké, neboť v klubu hraje na postu spojky. Ale zápas zvládl velice dobře jak v obranné tak v útočné fázi hry," chválil Lehockého kouč, který se nebál postavit do sestavy i některé méně vyzkoušené hráče.

Typickým příkladem byl Tomáš Sklenák. Za důvěru se odměnil pěti brankami. "Tomáš byl brán jako univerzál a v zápase nastoupil na všech třech spojkách. Nějakou dobu proti němu dokonce Lucembursko hrálo osobní obranu. Ale i přesto se dokázal prosadit, takže jsem s ním spokojený. Neměl jsem o jeho hře delší dobu žádné představy a proto dostal větší příležitost se ukázat než třeba Jakub Szymanski. Jako dobrého sedmičkáře si jej pamatuji ze svého působení ve Frýdku-Místku."

V nominaci se objevil také Pavel Mičkal z Nordhornu. "Na Pavlovi je vidět, že za áčko hrává málo a v rezervě nastupuje na postu střední spojky. Proti Lucembursku odehrál asi dvacet minut. Ale určitě nezklamal a dostane ode mne další příležitost," slibuje Lipták.

Pomalu tradiční problémy má tým na postu pivota. Proti Francii v Brně skóroval pouze jedenkrát Říha, v Lucembursku z tohoto prostoru branka nepadla žádná... "Nedělal bych z toho tragédii, protože jak Říha v prvních dvou zápasech tak Vraný v Lucembursku odvedli výbornou práci," zůstává v klidu Lipták.

"S tím souvisí i střelené branky z prostoru spojek, kterým připravovali prostor. Říha je mladý, v reprezentaci se neobjevoval, Vraný měsíc nehrál kvůli zlomenému nosu. Z tohoto pohledu odvedli dobrou práci. Navíc za fauly na Vraného byly nařízeny sedmimetrové hody."

Před druhým zápasem s Lucemburskem bude možná muset Lipták řešit další trable se sestavou. Miloš Slabý si natáhnul stehenní sval a od týmu už odcestoval, trable hlásili Jan Filip a Alois Mráz. "Oba by měli být do odvety v pořádku," tvrdí Lipták.

Jedinou jistotou je tak obsazení postu brankáře. V Lucembursku odchytal celý zápas Petr Štochl, v Lovosicích by se tak logicky měl v brankovišti objevit Martin Galia.

"Brankáři jsou sice plně v kompetenci Jiřího Miky, ale vzájemně jsou dohodnutí, že nedělní utkání odchytá celé Martin," potvrzuje Lipták.

Utkání Česko - Lucembursko začíná v Lovosicích ve 14.30 hod. a vysílá jej ČT4 Sport.