Vladimír Haber

Vladimír Haber | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Plzeň na házenkářském vrcholu zůstane, tvrdí trenér Haber

  • 0
Patnáct let držel jeden primát. Vladimír Haber získal s Plzní tři házenkářské tituly. V roce 1974 jako hráč, v letech 1998 a 1999 dva v roli hlavního kouče. Teď jej dostihl bývalý svěřenec Martin Šetlík. I on se pyšní třemi triumfy v plzeňském dresu – ke dvěma hráčským přidal nyní ten trenérský.

"A když Martin získá další, budu mu to jen a jen přát. Nebudu závidět, až mě předstihne. Trénoval jsem ho, začínal se mnou jako asistent. I pro mě bude vyznamenání, když vybojuje další zlaté medaile. A já věřím, že se mu to povede,“ říká Vladimír Haber, dosluhující kouč české reprezentace, který v srpnu oslaví 65. narozeniny.

Takže Plzeň nemusí na další titul čekat dlouhých 15 let?
Plzeň se vrátila na nejvyšší úroveň, kam vždy patřila. Jsem přesvědčený, že na vrcholu vydrží. Že fanoušci zase dostanou šanci vidět kvalitní zahraniční týmy, že se budou hrát pravidelně evropské poháry.

Může také v nich zanechat Talent M.A.T. výraznou stoupu?
Evropa je přece jen o kus dál než česká extraliga. Ale Plzeň vyhraje soutěž možná i rozdílem deseti bodů, takže je nyní o něco výš než ostatní mančafty. Ale uspět v pohárech, to vyžaduje ještě větší kvalitu, na ty nejvyšší příčky česká házená v současnosti nemá. Nicméně už jen hrát poháry je úspěch, který může k házené přitáhnout další malé kluky.

Jak byste charakterizoval současný plzeňský tým?
Výborná obrana, která dominovala lize. Defenziva předčila i útočnou činnost týmu, za obranou navíc stál výborný Radek Motlík, který celou sezonu předváděl famózní výkony. Plzeň má na hru vzadu vhodné typy - Šindeláře, Petrovského a další.To je práce Martina Šetlíka. Vychází z kvalitní obrany, sám byl v defenzivě vynikající.

Připojil jste se k oslavám čtvrtého titulu, sám jste se vydatně podílel na třech předchozích. Spojuje něco všechny ty týmy?
V jednom se srovnat dají. Vždycky jsem prosazoval, že v kolektivním sportu je nedílnou součástí úspěchu to, jak fungují mezilidské vztahy v týmu. Bez herní kvality to samozřejmě až na vrchol dotáhnout nejde, ale duch týmu tomu ještě přidá. To se ve všech čtyřech případech, kdy Plzeň vybojovala zlato, splnilo nadmíru.

Řada hráčů Talentu nakoukla do reprezentace, mohou se někteří z nich stát jejími oporami?
Já jsem o tom dokonce přesvědčený. Jsem v kontaktu s Honzou Filipem a Danem Kubešem, kteří po nás s Jardou Hudečkem převezmou žezlo reprezentačních trenérů. Vím, o koho mají zájem, a ty názory jsou velmi podobné jako ty moje. V nejbližší budoucnosti se počítá s řadou hráčů z Plzně. Ale jména říkat nebudu, aby nezpychli.