Fabíková se chystá do Bergenu

Olomouc - Opora házenkářského týmu úřadujících mistryň republiky z Olomouce Lucie Fabíková míří do zahraničí. Dvojnásobná česká házenkářka roku bude působit v norském klubu Tertnes Bergen. Pro střední spojku české reprezentace je v Norsku připravena jednoletá smlouva. "Není to úplně běžné," říká Fabíková.

"Normálně se zahraniční hráčka musí klubu upsat alespoň na dva roky."

Do toho se ale čtyřiadvacetileté házenkářce příliš nechtělo. "Na jedné straně mám sice obrovskou radost, protože zahraniční angažmá je snem všech hráček. Teď, když je to tak blízko, jsem z toho ale celá nesvá. Bergen je opravdu hrozně daleko a já jsem byla vždy zvyklá mít kolem sebe své blízké.“

Rozhodla účast v pohárech

Fabíková měla po mistrovské sezoně s Olomoucí nabídky z několika házenkářsky vyspělých zemí. "Vedle Norska se ozvali i ze Slovinska, Řecka a slovenské Šaľy," potvrzuje místopředseda hanáckého klubu Václav Dobeš.

Pro českou reprezentantku však bylo nejdůležitější sportovní hledisko přestupu. "Například do Slovinska bych šla jenom kvůli penězům. Bergen, který skončil v předchozím ročníku norské nejvyšší soutěže na druhé příčce, má však jistou účast v prvním kole Ligy mistrů a i kdyby z ní vypadl, bude pokračovat v evropských pohárech dál."

Tento fakt je podle Fabíkové vedle financí hlavním důvodem, proč přední české házenkářky miří za hranice.
"Po sportovní stránce je to obrovský krok směrem vpřed. Když si uvědomím, že holky v Olomouci mají právo v Evropě startovat, ale kvůli nedostatku peněz se jim to asi v nejbližších letech nepovede..."

Bude se učit jazyk

Fabíkovámá s Bergenem uzavřenou zatím jen ústní dohodu. "Smlouvu mi dali k dispozici a po důkladném překladu ji budeme dopilovávat," informuje sympatická spojka. "Proto ještě ani nevím, kdy do Norska definitivně přesídlím.
Pokud na mě budou moc hodní, tak bych se k družstvu připojila až začátkem srpna."

V daleké severské zemi se bude česká hráčka vedle házené věnovat i studiu místní řeči. "Podle smlouvy mám navštěvovat jazykový kurs. Klub by mi zajistil i další práci na částečný úvazek třeba ve školce, ale podle kolegyně z reprezentace Zámorské na to nebudu mít dost času ani sil."

Olomoucký celek je s odchodem své opory smířen. Na Hané věří, že by se Fabíková mohla jednou do mateřského oddílu vrátit. "Zahraniční angažmá si Lucka zasloužila," uznává místopředseda Dobeš.

"Vždyť u nás hrála ligu od svých šestnácti let. Skončila jí smlouva a ven odchází zadarmo. Neloučíme se však ve zlém a snad se za čas opět setkáme."

Lucie Fabíková proniká ruskou obranou.