Chorvaté nadšeně vítali šampiony

Záhřeb - Více než osmdesátitisícový dav na hlavním náměstí v Záhřebu v pondělí nadšeně přivítal házenkářské mistry světa po návratu ze šampionátu v Portugalsku. V neděli večer porazili chorvatští reprezentanti v lisabonském finále Německo 34:31 a po titulu olympijských vítězů z Atlanty 1996 si připsali další velký úspěch. Mnoho fanoušků čekalo na národní hrdiny s chorvatskými vlajkami a oslavnými transparenty, lidé se při čekání bavili tancem a skandováním.

"Chorvatští házenkáři jsou nejlepší na světě, nad nimi je už jenom Bůh," znělo jedno z hesel.  Reprezentanti pozdravili příznivce z pódia a trenér Lino Červar vyjádřil přesvědčení, že házenkářský triumf pomůže lidem v jeho zemi k lepšímu životu.

"Jsem šťastný, že jsme dokázali vyvolat takovou radost. Doufám, že nás tenhle úspěch motivuje k dalším vítězstvím," řekl kouč.  Pozorovatelé přirovnali dnešní záhřebské dění k loňskému uvítání trojnásobné olympijské vítězky v alpském lyžování Janici Kosteličové nebo ke scénám po wimbledonském triumfu Gorana Ivaniševiče. Televize a rozhlas vysílaly přílet mistrů světa i následné oslavy v přímém přenosu.

Na 80 000 chorvatských fanoušků slavilo v ulicích Záhřebu titul házenkářů.

Chorvatský gólman Vlado Sola se raduje po příletu do Záhřebu.