Czech Mid-Amateur Tour - finále Beřovice, vítěz série Pavel Vilimovský

Czech Mid-Amateur Tour - finále Beřovice, vítěz série Pavel Vilimovský | foto: pro iDNES.cz

Špičkový golf pětatřicátníků má za sebou další ročník své tour

  • 0
Kategorie Mid-Amateur je většině golfistů známa, širší veřejnost nad tímto slovem tápe, ale rozhodně se v ní hraje skvělý golf. Golf je zároveň jediný sport, ve kterém se zmíněné anglické označení celosvětově používá. Patří sem hráči po dovršení pětatřicet let a k účasti na Czech Mid-Amateur Tour je ještě potřeba mít hendikep tak okolo deseti, ale spíš single. O nadcházejícím víkendu se lze kvalifikovat na příští ročník.

Pochybnosti o popularitě "midů" padnou s informací, že ve startovní listině prvního kola Masters, turnaje všech turnajů, prvního majoru v sezoně, je i vítěz turnaje U.S. Mid-Amateur. Rozhodně tam patří, ti nejlepší na světě mají svá civilní povolání a golfem se nechtějí živit, i když by na to herně možná měli.

V Evropě pořádá EGA (Evropská golfová asociace) každoročně mistrovství Evropy mid-amatérů od roku 1991. V roce 1997 se konalo v Golf Resortu Karlovy Vary a vítězný Švýcar Markus Frank drží dodnes rekord hřiště výkonem 65 ran.

Czech Mid-Amateur Tour - finále Beřovice, Ilja Ehrenberger, zakladatel série.

Ryze sportovní Czech Mid-Amateur Tour, hraná na rány bez vyrovnání, se v tuzemsku rozjela v roce 2002, kdy zdejší golfová hřiště plnily komerční turnaje a hra na rány byla k vidění pouze na vrcholných akcích ČGF. Její zakladatel Ilja Ehrenberger bral velkou inspiraci v Rakousku, kde jeho kamarád Dietmar Pichler organizoval sérii už několik let. Rakousko s Českem daly vzor pro vznik dalších soutěží po celé Evropě.

Hned úvodní ročník Czech Mid-Amateur Tour nastartoval obrovskou popularitu této kategorie. K tomu v roce 2002 přispěl dodnes nepřekonaný mezinárodní úspěch českého hráče na International European Mid-Amateur Championship v rakouském Dellachu. Dnešní profesionál Alan Babický obsadil šesté místo, ještě po prvním kole vedl výkonem 68 ran (-4).

Letos Robert Bouška zvítězil na International Czech Mid-Amateur Championship a porazil stříbrného z evropského šampionátu 2003 Rogera Ropera z Anglie. K domácí špičce patří Pavel Vilimovský, Marek Šulc, Vítek Rotter, Richard Svátek, Kosmas Iliadis, David Krajný, Marek Černý a Standa Kopejtko, jenž minulou neděli vyhrál poslední turnaj letošní sezony v Beřovicích.

Ten zároveň podal důkaz, že jde o sérii se vším všudy, kde se ctí se pravidla. Právě Bouška, který podepsal špatný výsledek na své skorkartě, byl následně diskvalifikován.

Czech Mid-Amateur Tour - finále Beřovice.

Třetí místo obsadil na linksovém hřišti, nacházejícím se dvacet minut jízdy severozápadně od Prahy, domácí Pavel Vilimovský a zároveň se stal vítězem celé série.

Ta letos obsahovala jedenáct turnajů na špičkových hřištích, má své žebříčky mužů i žen a také webové stránky (www.mid-golf.cz). Definitivní tečkou za letošní sezonou bude kvalifikace na rok 2010 v pátek 18. a sobotu 19. září ve Mstěticích.