Jana Peterková

Jana Peterková - Karlovarská golfistka Jana Peterková byla vůbec prvním zástupcem českého golfu na profesionálním US Open. | foto: Archiv Jany Peterkové

Golfový sen. Podruhé na US Open

Karlovy Vary - "Úžasný, nepopsatelný zážitek." Takhle Jana Peterková popisovala ženské US Open už v roce 2005. Letos si stejný turnaj zahraje znovu, jen místo hřiště v americkém Coloradu se pokusí projít cutem na dlouhém a mokrém hřišti Blue Hills Country Clubu v Kansas City. Jak vypadá golfový svátek za Atlantikem?

"Na hřišti vám otevírají dveře, čistí vám boty, jídlo vám snad dávají i do bagu. Čistí vám hole, vyperou vám. Něco podobného jsem ještě v životě neviděla. Nejde o ten luxus, ale o to, že si uvědomíte, jak moc populární golf v Americe je," říká Peterková.
 
Jak se dostat z letiště na hřiště? Obrovskou limuzínou. "Celý týden ji mohu užívat."

Hráčka, kvůli které musejí pořadatelé u hřiště vyvěsit na stožár i českou vlajku, prožije následující dny jako v bavlnce.
 
"Golf je v Americe hodně populární," vysvětluje Peterková. Sama o tom ví své. Na US Open v roce 2005 v Coloradu se k odpališti musela doslova prodírat davem. "Ne, že by mi to vadilo, ale trochu nervózní jsem určitě byla."
 
Možná se na ní tenkrát nervy i trochu podepsaly. První den sice výborně začala, pak ale na páté jamce zakopala všechny naděje. "Hrálo se na historicky nejdelším hřišti a tahle pětka na něm byla nejdelší jamkou. Pokud netrefíte fairway, máte veliké problémy."
 
Teď je Peterková o dva roky starší. A zkušenější. Až se za čtrnáct dní v Southern Pines postaví vedle Loreny Ochoa, Anniky Sörenstam a dalších hvězd světového golfu, může se jí to hodit.