VÍTĚZ. Dánský golfista Thomas Björn zdraví fanoušky poté, co ovládl podnik

VÍTĚZ. Dánský golfista Thomas Björn zdraví fanoušky poté, co ovládl podnik soutěže European Master v Crans-Montaně. | foto: Reuters

Famózní Björn suverénně přehrál velké hvězdy a vykročil k Ryder Cupu

  • 0
Dánský golfista Thomas Björn dokázal získat už třetí letošní titul na European Tour, když ve švýcarské Crans Montaně porazil elitní konkurenci a završil ojedinělý "double" - dvě výhry ve dvou týdnech za sebou.

Po titulu v Gleneagles z minulého týdne dokázal čtyřicetiletý Dán porazit i mnohem silnější konkurenci na turnaji Omega European Masters, a to velmi působivým způsobem.

Po třech kolem měl stejně jako před týdnem ve Skotsku ztrátu tří ran na první místo, ale dokázal zahrát fantastických 62 (-9) a suverénně zvítězit o čtyři rány.

Ve hře o titul byl na hřišti Crans Sur Sierre až do posledních jamek tři hráči z nejužší špičky světového žebříčku Lee Westwood, Martin Kaymer a Rory McIlroy, ale Björn jim v závěru nedal šanci.

V klíčových chvílích dokázal brilantně využít dvou pětiparových jamek za sebou (14 a 15), na kterých zahrál birdie a eagle a získal rozhodující náskok. Ve velké pohodě pak zahrál dvojici birdie i na posledních dvou jamkách a celkově měl tak z posledních pěti jamek skóre -5.

V úvodu finálového kola se zdálo, že po titulu sahá Němec Martin Kaymer, který zahrál dva eagly na jamkách 1 a 5 a z první devítky si odnesl skóre -6, ale vedení o dvě rány neudržel.

Na druhé devítce zahrál pouze devět parů za sebou a na drtivý Björnův závěr nestačil. I tak má ale samostatné druhé místo, což je pro světovou pětku nejlepší výsledek od únorového WGC - Accenture Match Play Championship v Arizoně.

Hráči po dešti změklé hřiště doslova drtili a k vidění bylo mnoho výsledků pod 70 ran. Jihoafričan Jaco Van Zyl, Švéd Fredrik Andersson Hed i Španěl Alejandro Caňizares dokázali zahrát ve finále 64 ran a všichni se vyšplhali do první desítky pořadí.

Rory McIrloy měl výborný začátek i závěr, ale prostřední pasáž hřiště mu nevyšla (od třetí do třinácté jamky zahrál jednu ránu nad par) a musel se spokojit s děleným třetím místem. Lee Westwood bojoval s nachlazením a ze Švýcarska si odváží dělenou šestou příčku.

Björn se díky šeku na 333 tisíc Eur posunul na z osmého na sedmé místo pořadí Race to Dubai a ujal se vedení v kvalifikačním procesu pro Ryder Cup 2012 v Chicagu.

Švýcarský turnaj byl totiž prvním, který se do kvalifikačního boje o místo v evropském týmu započítává. Z 59.místa světového žebříčku se posune do první padesátky, která má automatickou účast ve všech major turnajích.

Omega European Masters - konečné výsledky

1. Thomas Björn (Dánsko) - 264 (-20) (68, 68, 66, 62), 2. Martin Kaymer (Německo) - 268 (-16), T3. Jaco Van Zyl (Jižní Afrika), Rory McIlroy (Severní Irsko) a Jamie Donaldson (Wales) - 269 (-15), T6. Fredrik Andersson Hed (Švédsko), David Lynn a Lee Westwood (oba Anglie) - 270 (-14), T9. Alejandro Caňizares, Miguel Angel Jiménez (oba Španělsko) a Alexander Noren (Švédsko) - 271 (-13)

, pro iDNES.cz