Sebastian Vettel před tréninkem na Velkou cenu Japonska kontroluje nastavení

Sebastian Vettel před tréninkem na Velkou cenu Japonska kontroluje nastavení svého monopostu. | foto: Reuters

Tvrdá kvalifikace, hodnotil Vettel, který další pole position nečekal

  • 2
Sebastian Vettel si pojede v neděli v Suzuce pro titul mistra světa formule 1 z pole position. Kvalifikační triumf sám nečekal. "Byl to šok. Dokázal jsem z auta vydolovat maximum," pochvaloval si.

V napínavé kvalifikaci dnes porazil o pouhých devět tisícin sekundy Brita Jensona Buttona ze stáje McLaren, která vládla všem předchozím volným tréninkům na Velkou cenu Japonska. Letošní vítěznou kvalifikační sérii týmu Red Bull ale přerušit nedokázala.

Vettel hledal vysvětlení, proč nebyl v Suzuce tak suverénní jako v předchozích závodech.  "Včera jsem vyletěl z trati a poškodil přední spojler, což nás trochu ovlivnilo. Ale nakonec jsme to zvládli. Skvělá kvalifikace," liboval si Vettel, který svou páteční lehkou nehodu bral jako "budíček".

"Byla to tvrdá kvalifikace," pokračoval mistr světa. "První sektor je extrémné náročný a trochu jsem se tam s autem pral. Ale poté to už bylo dokonalé. Nebylo to vůbec snadné, tenhle okruh prověří jezdce po všech stránkách. Není zde prostor si vydýchnout."

Sebastian Vettel při tréninku na Velkou cenu Japonska

Button byl po dominantních výkonech v trénincích a nejrychlejších pátečních časech zklamaný, že si nevyjel první letošní pole position. "Když je to o takový kousek, je to vždycky zklamání. Ale zatím nám to tady jde," prohlásil.

Vettelovi stačí k obhajobě titulu v nedělním závodu získat jediný bod, aby setřásl i posledního konkurenta Buttona. I kdyby čtyřiadvacetiletý Němec v Suzuce nebodoval a Button zvítězil, musel by se tento scénář opakovat ještě ve zbývajících čtyřech závodech, aby Vettelovi unikl druhý titul v kariéře.

"Rozhodně se nezaměřím v závodě na to, abych získal jeden bod," tvrdí Sebastian Vettel. "Jako vždy pojedu na vítězství, počítat v autě kolik potřebuju k titulu v žádném případě nebudu."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž