Kanaďanům je líto, že přijdou o grand prix

  • 14
Montreal - Rozhodnutí bosse F1 Bernie Ecclestonea zrušit pro příští rok Velkou cenu Kanady formule jedna kvůli zavedení zákazu tabákové reklamy v zemi vyvolalo v Kanadě velké zklamání. Například šéf montrealské obchodní komory Benoit Labonte je rozezlený a bojí se, že Montreal utrpí velké ekonomické škody. Velká cena je totiž podle něj jednou z nejvýznamnějších celosvětových vizitek města. Smutní jsou i kanadští sportovní fanoušci.

"Pětadvacet let umožnil Montrealu tento atraktivní závod představit se celému světu a ukázat se z té nejlepší stránky. Ekonomické dopady tohoto rozhodnutí půjdou nahradit jen velmi těžce," sdělil Labonte pro agenturu Ananova. Podle něj bude také velmi složité vrátit se zpět do cirkusu F1.

Kanadští fanoušci na jedné straně spílají Bernie Ecclestoneovi, na druhé ale také nacházejí chyby ve vlastní zemi. "Chápu, že má problém tým basebalový Expos, na který chodí jen pět až deset tisíc diváků. Ale jak to, že se nepovedlo sehnat peníze na akci, kde je v ochozech tři sta tisíc lidí?" diví se v debatě na serveru listu Montreal Gazzette člověk pod přezdívkou Cesar.

"Vyhodili z kalendáře velký závod. Přijdeme o krásnou atmosféru v ulicích města. Denně vídám reklamy na dámské tampóny, a taky si je hned nepoběžím kupovat. Je to celé postavené na hlavu," uvedl další diskutující pod jménem Al z Montrealu.

Komu udělal Ecclestone místo?

Zrušením kanadské grand prix si udělal Bernie Ecclestone další volné místo v kalendáři. Vrátit by se měla mezi jezdci oblíbená trať ve Spa, protože Belgičané svůj zákaz tabákové reklamy zrušili.

Vedle nových závodů v Bahrajnu a Číně si od roku 2005 brousí zuby Rusové, Turci a také Indové. Nejlépe jsou zatím připravení v Turecku, Moskva momentálně hledá peníze na "zápisné" a Indové svůj okruh teprve kreslí do plánů.

Pokud by však všechny tyto země uspěly, znamenalo by to další radikální řez kalendářem. Navíc je tu i snaha o větší expanzi po USA a zájem provili i třeba v Egyptě a Bejrútu. Mezi ohroženými je především italská Imola, kde se jezdí Velká cena San Marina. Už proto, že se Ecclestone netají svojí snahou ponechat si jen 16 podniků.

Velká cena Kanady formule v kalendáři od roku 1967. Jela se v Mosportu (1967, 1969, 1971-1977), Mont-Tremblant (1968, 1970) a od roku 1978 na okruhu Gillese Villeneuva v Montrealu. Za tu dobu byla už dvakrát zrušená. V roce 1975 kvůli konfliktu mezi sdružením majitelů týmů FOCA a organizátory a o 12 let kvůli potížím se sponzory.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž