ilustrační foto | foto: Robert Rampa

Stmívá se brzy, čeští florbalisté zamíří před MS za sluncem a mořem

  • 0
Jako by si hokejová reprezentace dva týdny před startem světového šampionátu sebrala „saky paky“ a vyrazila si užívat k moři, hlavně co nejdál od zimáků. Zní to nepochopitelně, směšně, zvlášť když trenéři vždycky na poslední chvíli lepí sestavu, pilují přesilovku i zakládání útoků. Jenže přesně k tomuhle kroku se teď odhodlal český florbalový výběr. Za dvě neděle v Praze odstartuje mistrovství světa, on ale poslední týden stráví na Tenerife.

Tam, kde není žádná kloudná hala pro trénink, a tam, kde vlastně ani florbal hrát nechce. „Víte, v Česku je už ve čtyři hodiny odpoledne tma. A my chceme vidět slunce. Potřebujeme načerpat energii, připravit se na šampionát psychicky,“ vysvětluje kouč Petri Kettunen.

Nominace florbalistů na MS

Fin ve službách českého týmu je stále úřadujícím mistrem světa. Před dvěma lety dovedl ke zlatu svou zemi a už tehdy se mu vyplatilo před akcí vyrazit za sluncem. Podobně tak roky činí i Švédsko, další florbalová velmoc.

Kettunen argumentuje, že celek během dvou let, co mu velí, měl už 50 tréninkových dní. Sešel se na 14 reprezentačních akcích, fyzicky dřel především v létě.

Dvacítka hráčů, které v úterý vybral, je pospolu pořád a poslední týden jen těžko něco herně dožene. Soustředění na Tenerife tak má především teambuldingový charakter. Bude i o taktické přípravě, o individuálních rozhovorech s hráči a jejich rolích na šampionátu. „Ale budeme pracovat také na udržení fyzičky.“

Je to skutečně velká změna. Roky byl florbal zvyklý, že se před šampionáty mužů i žen schází na závěrečném soustředění v Bystřici nad Pernštejnem či Teplicích. Trénoval v halách, piloval herní situace, ladil detaily. Hráčky i hráči často spávali na ubytovnách či skromných hotelech.

Finský trenér Petri Kettunen povede české florbalisty.

Teď Kettunen vystoupil ze stereotypu. Kvůli jeho požadavku musel dokonce zasedat výkonný výbor svazu, aby odklepl mimořádnou finanční dotaci. Dřívější akce stávaly okolo 80 tisíc, nyní „výlet“ na Tenerife přijde na 590 tisíc.

„Trenér ví, co dělá. Jako Fin si uvědomuje sílu světla a tepla. Sám jsem zažil mistrovství světa v Turku, kde bylo slunce jen tři hodiny denně a po dvou týdnech jste toho měli dost. A sami víte, že po dovolené u moře míváte energii na rozdávání,“ vysvětluje bývalý reprezentační kouč a dnes šéf úseku reprezentace David Zlatník. „Navíc když jsem Petriho ke spolupráci lákal, slíbil jsem, že mu v rámci možností vytvoříme ty nejlepší podmínky.“

Soustředění má mít kromě načerpaní energie i další výrazný efekt. Týden plný drilu a florbalových cvičení mnohdy hráče před šampionátem unaví, teď ale po soustředění bez hokejek mají být naopak po florbalu hladoví.

Sopka Teide, Tenerife, Kanárské ostrovy
Tenerife Bluetrail

Pomůže energie ostrova Tenerife českým florbalistům k úspěchu na mistrovství světa?

Snad jediným rizikem, které hrozí, je, že po návratu budou reprezentanti náchylnější k nemocem. Což vnímá i Zlatník, který v civilu pracuje ve farmaceutickém průmyslu. „Na druhou stranu nemoc může přijít i tady, takže to není extra zvýšený risk.“

I tréninkové soustředění na pláži ukazuje, jak moc český florbal touží na domácím šampionátu uspět. Má dva velké cíle: ten první je sportovní, po dvou mistrovstvích v letech 1998 a 2008 chce na třetí pokus doma získat medaili.

Ten druhý je překonat - a nejlépe výrazně - rekord v návštěvnosti, který zatím drží Švédsko (104 406 diváků). Češi i díky O2 areně mají vysoké ambice. „Třeba na finálový den zbývá už jen dva tisíce vstupenek,“ říká šéf svazu Filip Šuman.