Švédská florbalista Theres Perssonová z týmu Pixbo slaví gól ve finále Czech

Švédská florbalista Theres Perssonová z týmu Pixbo slaví gól ve finále Czech Open. Pražský turnaj nakonec její klub vyhrál. | foto: Yan Renelt, MF DNES

Florbalový Czech Open do Prahy opět přilákal klubovou elitu

  • 0
Tradičně kvalitní obsazení ze soutěží světové špičky bude mí 23. ročník mezinárodního florbalového turnaje Czech Open v Praze, který se hraje příští týden od čtvrtka do neděle. Vedle stálých účastníků Pixba Wallenstam a Dalenu se ze Švédska poprvé představí čtyřnásobný mistr Warberg a nováčkem je i Växjö. Chybět nebude semifinalista finské ligy Tapanilan Erä či další tradiční účastník SV Wiler-Ersigen ze Švýcarska.

„Warberg je v letošním roce jedním z taháků. Je to jeden z nejznámějších švédských klubů. Uvidíme jeho srovnání s kluby, jako je Pixbo a Dalen, které už znají specifika turnaje, a celou nejlepší světové čtyřkou,“ řekl na tiskové konferenci v Praze ředitel turnaje Martin Vaculík.

Vedle nejlepší šestice českých klubů v čele s pořádajícím Tatranem Střešovice, mistrem extraligy, se v elitní kategorii mužů přestaví také švýcarské kluby Köniz, Thun, Waldkirch-St. Gallen a Grünenmatt, kde chytá český brankář Lukáš Bauer. Objeví se i další krajánci - obránce Daniel Šešulka a útočník Daniel Šebek v dresu Wileru a zadák Patrik Suchánek a útočník Martin Tokoš v Dalenu.

V ženské elitní kategorii budou bojovat vedle nejlepší domácí pětice i s mistrovským Chodovem také reprezentace Slovenska, České republiky do 19 let a čtyři celky ze Švédska, po dvou ze Švýcarska i z Finska a jeden z Norska. V nových působištích se přestaví Eliška Krupnová v Pixbu Wallenstam, Hana Sládečková s Denisou Ratajovou v SB Pro a Michaela Mlejnková s Janou Lackovou v Red Ants Rychenberg Winterthur.

Celkem se ve třech výkonnostních kategoriích mužů, dvou žen a jedné juniorů představí 264 týmů z osmnácti zemí, mezi kterými je nově zástupce i ze Singapuru. „Odehraje se téměř 700 utkání, bude se hrát na sedmnácti plochách ve čtrnácti halách. Jedná se asi o čtyři tisíce hráčů, takže opět zaplavíme Prahu hráči a hráčkami s florbalkami,“ uvedl Vaculík k turnaji, který má rozpočet okolo tří milionů korun.

Popasovat se budou muset účastníci zřejmě s velkým vedrem. „Můžeme si vyzkoušet, jaký se bude hrát florbal ve čtyřiceti stupních, protože na příští týden jsou předpovídané tropické teploty,“ řekl Vaculík.

Turnaj vyvrcholí finálovým dnem v neděli v Areně Sparty na Podvinném mlýně. Finále elitní kategorie mužů startuje v 18:00.

Složení skupin elitní kategorie na Czech Open

Muži 
Skupina A:
Tapanilan Erä (Fin.), Mladá Boleslav, UHC Grünenmatt (Švýc.), Växjö Vipers (Švéd.).

Skupina B: Köniz (Švýc.), Chodov, Bulldogs Brno, Warberg IC (Švéd.).

Skupina C: 1. SC Vítkovice, FbŠ Bohemians, SV Wiler-Ersigen (Švýc.), IBK Dalen (Švéd.).

Skupina D: Pixbo Wallenstam (Švéd.), Tatran Střešovice, UHC Thun (Švýc.), UHC Waldkirch-St. Gallen (Švýc.).

Ženy
Skupina A:
Herbadent Praha 11 SJM, HuKu (Fin.), Pixbo Wallenstam IBK (Švéd.), Sveiva (Nor.).

Skupina B: FbŠ Bohemians, IBF Dalen (Švéd.), SB Pro (Fin.), Slovensko.

Skupina C: 1. SC Vítkovice, ČR '19', IBK Dalen (Švéd.), Red Ants NLA (Švýc.).

Skupina D: Chodov, Umea IBF (Švéd.), Sokol Židenice, Wizards Bern Burgdorf (Švýc.).