Českolipské florbalisty posílil ruský gólman Ponomarev - ilustrační foto.

Českolipské florbalisty posílil ruský gólman Ponomarev - ilustrační foto. | foto: Lukáš Bíba, MF DNES

Florbalisté druholigové České Lípy ulovili ruského brankáře

  • 0
Druholigový tým FBC Spilka &Horák Česká Lípa posílil ruský brankář Ivan Ponomarev, který přichází do konce sezony na hostování zMladé Boleslavi.

Mužský tým i s Ponomarevem, který se zúčastní s reprezentací Ruska na začátku února kvalifikace omistrovství světa, čeká premiéra v novém roce dnes od 18.00 doma proti Lovosicím. Česká Lípa tím vstupuje do odvetné části druhé ligy, která rozhodne o tom, který tým se podívá do baráže o první ligu. Trumfy drží právě českolipský tým, který zatím neztratil ani jeden bod a vede tabulku se šestibodovým náskokem před ústeckým USK a devítibodovým na Jablonec.

Jak se váš příchod zrodil?
Dostal jsem nabídku z České Lípy, která se chce dostat do první ligy. Zároveň po jednání s Mladou Boleslaví jsme se dohodli, že do konce letošní sezony bude pro obě strany nejoptimálnější řešení, když půjdu na hostování do Lípy.

Co rozhodlo pro angažmá v Lípě?
Líbí se mi, že klub je ambiciózní, má dobré juniory a skvělé diváky, o kterých se všude mluví. Důležité je také to, že florbal je v České Lípě sportem číslo jedna, i proto jsem zvážil pro a proti a říkal si, že to rád zkusím, protože mám rád výzvy.
 
Co si od svého nového angažmá slibujete?
Očekávám velkou konkurenci, která nás posune kvalitou ještě o něco výš. A myslím, že mám i dostatek zkušeností z mezinárodní scény, absolvoval jsem několik mistrovství světa a PMEZ za ruskou reprezentaci, tak věřím, že klukům můžu i něco předat a posunout českolipskou brankářskou školu opět o něco dále.

Jak se vůbec ruský brankář dostal do České republiky a jak probíhala adaptace?
V roce 2007 jsem byl na návštěvě u Dmitrije Uglanova (ruský reprezentant v té době ve službách FBC Liberec) a zúčastnil jsem se tří tréninků v libereckém FBC. Po trénincích jsem dostal nabídku na chytání na Czech Open a zkusit si vybojovat místo v týmu. Dopadlo to dobře a od té doby jsem Čechách. Adaptace byla celkem snadná, dobrá parta v týmu a ve škole, Tomáš Erben (tehdejší prezident libereckého klubu) mi také hodně pomohl. Navíc se podařilo najít zajímavé zaměstnání podlemého vysokoškolského vzdělání, které jsem získal v Moskvě. Od té doby jsem se cítil v Čechách jako doma.

Co v současnosti v Čechách děláte?
Chemického výzkumníka ve firmě Elmarco, která se zabývá výrobou strojů pro výrobu nanovlákna. Jsem také asistent trenérky Lenky Bartošové a trenér brankářů u extraligového týmu žen v Liberci.

Jaké jsou vaše další plány?
V současné době chci pomoci České Lípě vybojovat první ligu a do budoucna se zlepšovat jak ve florbale, tak v zaměstnání, protože nikdo není dokonalý. I proto rád pomůžu mladším brankářům svými zkušenostmi, kterých už pár mám.