Ondřej Němeček uniká s míčkem Claudiovi Laelymu ze Švýcarska.

Ondřej Němeček uniká s míčkem Claudiovi Laelymu ze Švýcarska. | foto: AP

Němeček je čtvrtým nejlepším florbalistou světa, Brucháčková má rekord

  • 0
Obránce a kapitán české reprezentace Ondřej Němeček ze švédské Storvrety skončil čtvrtý v anketě Innebandymagazinet o nejlepšího florbalistu světa za uplynulý rok. Na šestém místě následoval útočník Marek Beneš z Tatranu Střešovice.

V ženské kategorii se zařadila na sedmé místo devatenáctiletá útočnice Anna Brucháčková z Bulldogs Brno, která je vůbec nejmladší hráčkou v první desítce v historii ankety. Desátá pozice patří kapitánce české reprezentace Elišce Krupnové z Pixba Wallenstam.

Mezi muži obhájil vítězství Emil Johansson z Falunu, který vyhrál celkově potřetí. Mezi ženami kralovala stejně jako v předminulém roce Finka Veera Kauppiová ze švédského Thorengruppenu a se čtyřmi vítězstvími v anketě vyrovnala Švédku Annu Wijkovou.

Pětadvacetiletý Němeček v minulé sezoně pomohl Tatranu Střešovice k titulu a v létě přestoupil do Storvrety. V jejím dresu i vinou zranění sehrál v lize jen deset utkání a připsal si gól a šest asistencí. V Poháru mistrů, kde jeho tým podlehl v semifinále Falunu, měl na kontě ze dvou utkání branku a přihrávku. Loni byl Němeček osmý.

O rok starší Beneš, který za rok 2022 obsadil čtvrté místo, má v této sezoně superligy na kontě z 19 utkání 40 bodů (21+19). K postupu do finále Poháru mistrů, v kterém v sobotu Tatran přivítá v Praze Falun, pomohl ve čtyřech zápasech dvěma góly a dvěma přihrávkami.

Brucháčková výrazně přispěla v prosinci v Singapuru k zisku bronzu české reprezentace. Byla se 14 body za osm branek a šest asistencí ze šesti utkání nejproduktivnější hráčkou týmu a celkově jí patřilo osmé místo. S 33 body (16+17) z 15 utkání je druhá v produktivitě extraligy.

Třicetiletá Krupnová, která jako jediná Češka anketu ovládla za rok 2020 a loni byla sedmá, na MS nasbírala 11 bodů (6+5). Ve švédské lize má v této sezoně na kontě 24 bodů (17+7) ze 14 utkání a Pixbu pomohla do finále Poháru mistryň šesti brankami a třemi přihrávkami v pěti duelech. O triumf bude její tým v pátek doma bojovat proti Thorengruppenu.

,