Prodlouží Jižní Amerika svoji dominanci? Kandidátem na titul z Vuelty je i Miguel Ángel López

Prodlouží Jižní Amerika svoji dominanci? Kandidátem na titul z Vuelty je i Miguel Ángel López | foto: AP

Cyklistické Grand Tour v režii Jižní Ameriky. Odpoví Evropa na Vueltě?

  • 25
Loni to byl na cyklistických závodech Grand Tour fantastický rok Britů, když se o tři tituly podělili Chris Froome, Geraint Thomas a Simon Yates. Letos to může být v podobném duchu rok Jižní Ameriky.

Richard Carapaz slavil na Giru.

Egan Bernal triumfoval na Tour.

A nyní zvítězí Carapaz nebo některý z armády Kolumbijců i na Vueltě, která začíná za dva týdny?

Bernal to v dresu Ineosu určitě nebude. Šampion Tour si užívá oslav a odpočinku ve své vlasti. V rozhovoru pro stanici Antena 2 potvrdil: „Nepojedu Vueltu, našim lídrem tam bude Geraint Thomas.“

Z pohledu teprve dvaadvacetiletého Bernala jde po červnovém a červencovém vzepětí o logické rozhodnutí. I proto, že Ekvádorec Carapaz se na rozdíl od něj na španělské klání plánovitě připravoval.

Právě s Bernalem se přitom bude Carapaz příští rok poměřovat a „bojovat“ o pozici lídra také v rámci týmu Ineos, kam z Movistaru přestupuje.

„Najednou u nás bude v týmu tolik lídrů, že si před každým závodem budeme v autobuse tahat sirky, na koho to lídrování zrovna padne,“ zavtipkoval si už Thomas, který patří společně s Chrisem Froomem k dalším hvězdám stáje.

Bez ohledu na chybějícího Bernala ovšem uvidí Vuelta mocnou kolumbijskou enklávu v čele se šampionem ročníku 2016 Nairem Quintanou z Movistaru, Miguelem Ángelem Lópezem z Astany a uzdraveným Estébanem Chávesem z Mitcheltonu-Scott.

„Trať Vuelty je letos na mě ideálně stavěná, s delšími, méně explozivními stoupáními,“ těší Lópeze. „Pokusím se vylepšit loňské třetí místo.“

Rovněž Quintana odhodlaně tvrdí: „Tour nedopadla, jak jsme čekali. Tak zkusíme vyhrát Vueltu.“

Množné číslo je v případě stáje Movistar důležité. Patrně totiž opět zvolí strategii tří lídrů. Tentokrát s triumvirátem ve složení Richard Carapaz, Nairo Quintana a Alejandro Valverde.

Ekvádorec Richard Carapaz pózuje s trofejí pro vítěze cyklistického závodu Giro d’Italia.

Nikdy poté už se takhle v jednom týmu nesejdou. I Quintana mění po sezoně barvy a odchází do francouzské stáje Arkea Samsic. „Je realitou, že nás Nairo a Richard (Carapaz) opustí,“ potvrdil manažer stáje Eusebio Unzué. „Přesto mají na Vueltě naši plnou důvěru.“

Koho nasadí ve Španělsku proti Jižní Americe zbytek světa?

Na startu se mají objevit druhý a třetí muž letošní Tour, tedy Geraint Thomas a Steven Kruijswijk.

Thomas minulý týden dočasně kolo odložil. „Po třech měsících, kdy jsem žil jako mnich, jsem si dopřával pivo, burgry a pizzy,“ líčil Velšan.

Když se pak ve čtvrtek vrátil do tréninku a šlapal volně tři a půl hodiny, hlásil: „Připadal jsem si zničený jako na konci sezony. Je hrozné, jak rychle se objem mého těla dokáže zvětšovat a já se pak cítím hrozně. Potřeboval jsem se zpotit.“

Kruijswijk měl být původně v týmu Jumbo společným lídrem s Primožem Rogličem, třetím z Gira. Jenže Slovince tým ve středu z nominace na Vueltu , podle zatím neoficiálních informací stáhl, namísto španělské Grand Tour má jet „jen“ závod Kolem Británie. Jako důvod je uváděna celková tělesná únava. „Špk! Jeden z nejlepších světových cyklistů nebude na Vueltě,“ reaguje slovinský portál zurnal24.sl.

Otazníky panují též nad výdrží obhájce titulu Simona Yatese. Ten má v nohách Giro (8. místo a zklamání) i Tour (dvě vyhrané etapy).

Opravdu ustojí Yates tři závody Grand Tour v jediné sezoně? Z jezdců na celkovou klasifikaci totéž dokázal naposledy Valverde v roce 2016.

„Necháváme zatím vše otevřené,“ prohlásil Matt White, Yatesův šéf v Mitcheltonu-Scott. Momentálně je jisté pouze to, že jedním z lídrů (nebo jediným lídrem) stáje bude ve Španělsku Cháves a že Adam Yates, Simonovo dvojče, start neplánuje.

Vítěz Tour de France Egan Bernal z Ineosu slaví na pódiu s kyticí a plyšákem.

Kdo z možných jezdců na celkovou klasifikaci je zatím v nominacích týmů? Barvy Ineosu bude vedle Thomase hájit i Teo Geoghegan Hart, i když tentokrát na rozdíl od Gira spíše v roli pomocníka. Tým Bahrain Merida povede Domenico Pozzovivo, v dresu stáje Emirates se představí vítěz ročníku 2015 Fabio Aru a talentovaný Tadej Pogačar. Záložním lídrem Astany by měl být Ion Izagirre.

Sestavy a lídři některých stájí stájí jsou zatím neznámou.

Česká stopa na Vueltě může být větší než na Giru i Tour. Zdeněk Štybar myslí v barvách stáje Deceuninck-Quick-Step na triumf v některé z klasikářských etap, přestože se v nich bude muset patrně podělit o vůdčí pozici v týmu s Philippem Gilbertem.

Jan Hirt se má stát významným pomocníkem Lópeze v dresu Astany. V širší nominaci Quick-Stepu je i Petr Vakoč, definitivu však zatím nemá. A náhradníkem u stáje CCC je Josef Černý.

Roman Kreuziger s Vueltou nepočítá, chystá se na kanadské jednorázovky World Tour. Lídrem jeho stáje Dimension Data bude na celkové pořadí Luis Meintjes, pokud mu to forma po předchozím zranění dovolí.

Až se 24. srpna peloton postaví na start při týmové časovce v Torrevieji, bude o sestavách jasno. Prozatím u bookmakerů vévodí prognózám na vítěze Thomas, López, Carapaz a Kruijswijk.


Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa