DVA NEJRYCHLEJŠÍ. Cyklisté Frank Schleck (vlevo) a Lance Amstrong byli v závěrečné časovce závodu kolem Švýcarska první a druhý.

DVA NEJRYCHLEJŠÍ. Cyklisté Frank Schleck (vlevo) a Lance Amstrong byli v závěrečné časovce závodu kolem Švýcarska první a druhý.

Švýcarské etapy vyhrál Frank Schleck před Armstrongem. Kreuziger šestnáctý

  • 33
Závěrečná časovka obrátila naruby celkové pořadí cyklistického závodu Kolem Švýcarska. V konečném hodnocení zvítězil Lucemburčan Frank Schleck před nestárnoucím Lancem Armstrongem.

Čech Roman Kreuziger, který předloni celé klání vyhrál, byl klasifikován jako šestnáctý. V jízdě proti chronometru ztratil na dvacáté pozici na vítězného Němce Tonyho Martina více než minutu a půl.

Německý časovkářský specialista vyhrál v Liestalu závod na 26,9 kilometru suverénně o 17 sekund před domácím favoritem Fabianem Cancellarou.

Třináctý čas v časovce stačil k posunu na první místo staršímu z úspěšných bratrů Schlecků. Třicetiletý člen týmu Saxo Bank předstihl v celkovém pořadí o 12 sekund amerického veterána Armstronga, jenž bude v červenci na Tour usilovat o osmé vítězství. Celkově třetí byl Dán Jakob Fuglsang.

Lucemburský cyklista Frank Schleck z týmu Saxo Bank stoupá do kopce během časovky závodu Kolem Švýcarska.Lucemburský cyklista Marc Schleck vyhrál závěrečnou časovku závodu Kolem Švýcarska.

Frank Schleck rozhodl o svém triumfu v závěrečné časovce.

"Docela mě to překvapilo, protože nejsem specialista na časovku. Ale společně s (bratrem) Andym jsme se zaměřili speciálně na časovku v tréninku a vyplatilo se to," uvedl Schleck.

Vítězství věnoval krajanovi Kimu Kirchenovi, jenž měl v pátek večer srdeční záchvat a je v nemocnici v umělém spánku. "Já, Andy a celá naše rodina doufáme, že se jeho stav brzy zlepší. Tohle vítězství je pro něj," dodal.

Osmatřicetiletý Armstrong si pochvaloval stoupající formu před Tour. "Byl jsem třetí v Lucembursku, druhý ve Švýcarsku, takže budu v téhle matematice v dalším závodě pokračovat," uvedl slavný Texasan.

Kolem Švýcarska

9. etapa (časovka 26,9 km): 1. Martin (Něm.) 32:21, 2. Cancellara (Švýc.) -17, 3. Zabriskie (USA) -29, 4. Larsson (Švéd.) -48, 5. Leipheimer (USA) -48, 6. Klöden (Něm.) -52, ...20. Kreuziger (ČR) -1:33.

Konečné pořadí: 1. F. Schleck (Luc.) 35:02:00, 2. Armstrong (USA) -12, 3. Fuglsang (Dán.) -17, 4. Morabito (Švýc.) -23, 5. Gesink (Niz.), 6. Martin oba -27, ...16. Kreuziger -2:05.

,