Sosenka se pokusí o rekord v hodinovce

  • 57
Moskva - Český cyklista Ondřej Sosenka se v úterý v Moskvě pokusí překonat světový rekord v hodinovce. Po příletu do ruské metropole si už stačil vyzkoušet kvalitu cyklistického oválu v olympijském komplexu v Krylatském. Po tréninku vyjádřil s dráhou dlouhou 333 metrů naprostou spokojenost.

Zda bude spokojený i v úterý, to záleží na tom, zda za 60 minut se startem zhruba hodinu před polednem středoevropského letního času ujede víc než 49.441 metrů. Tolik zvládl v roce 2000 britský cyklista a dosavadní světový rekordman Chris Boardman.

Sosenka po příletu do Moskvy absolvoval hodinový trénink na silnici, poté kroužil 40 minut po oválu za motocyklem pilotovaným trenérem Pavlem Vršeckým. "Na závěr jsem si dal pětiminutový test. Jel jsem s rezervou, přesto rychlostí přes padesát kilometrů v hodině. Dráha je kvalitní a jsem spokojený," uvedl jezdec italské stáje Aqua e Sapone.

Dnes se také rozhodlo, že pokus absolvuje na kole Moser, které je italské výroby. Na výběr měl ze čtyř strojů, přičemž jeden z nich nesplňoval pravidla Mezinárodní cyklistické unie UCI v tom, že hlavní rámová trubka byla lehce konická, což je nepřípustné.

Sosenka je rozhodnut absolvovat pokus s velmi těžkým převodem, jaký ještě žádný z dosavadních světových rekordmanů nepoužil.