Roman Kreuziger

Roman Kreuziger | foto: AP

Po přetěžké etapě je Kreuziger čtvrtý. Rozhodne legendární průsmyk

  • 28
Před páteční rozhodující etapou je Roman Kreuziger v závodě Kolem Trentina průběžně čtvrtý, o 50 vteřin za vedoucím Italem Pozzovivem ze stáje Colnago. Čtvrteční extrémní etapa dokonale zamíchala pořadím.

To nejstrašidelnější čekalo na samém konci: obávaný výšlap na Punta Veleno. Hrůzu naháněl nikoliv nadmořskou výškou 1174 metrů, ale především místy až dvacetiprocentním stoupáním na 9 kilometrech. Tak prudké kopce nemá Kreuziger rád, přesvědčil se o tom i při loňském Giru na slavném Monte Zoncolanu.

"Bude to příšerně těžké. Ten kopec bych přirovnal k Zoncolanu," hlásil před startem. A v cíli? "Věděl jsem, že to není kopec pro mě."

Z tohoto pohledu se s ním porval se ctí. Na úzké, klikatící se silničce, plné děr a s mnohdy nezpevněnou krajnicí museli i servismani jet na motocyklech, protože týmová auta by se sem nevměstnala. Kreuziger se hned od úpatí hory pustil do boje s nejlepšími. Když zaútočil Ital Pozzovivo, držel se zprvu ve vedoucí čtyřčlenné skupince, do níž patřili ještě Polák Szmyd a středeční vítěz Cunego.

Jejich sestava se však brzy roztrhala, cyklisté bojovali se záludnou horou většinou osamoceni. Kreuziger šlapal na 4. místě, později jej předstihla ještě venezuelská "horská blecha" Rujano.

"Ale já i tým můžeme být spokojeni s tím, co jsem tu předvedl," hodnotil. "Ti přede mnou byli víceméně o 10 až 15 kil lehčí, pro takový kopec jsou líp stavění. Jen mě trochu mrzí, že jsem se neudržel s Cunegem."

Předaleko za ním se trápil Ital Scarponi, vítěz Gira 2011, trpěl i další domácí favorit Basso, který navíc při nájezdu na kopec špatně odbočil a musel se rychle vracet. Tempu na špici podle očekávání nestačil ani dosavadní lídr závodu, Švýcar Frank.

Poslední dva kilometry z vrcholu Punta Veleno, začínající pro změnu obtížným 15procentním sjezdem, už jen lehce upravily rozestupy mezi jezdci. Kreuziger projel cílovou metou pátý, s odstupem 1:40 za vítězným Pozzovivem. Ten vévodí i celkové klasifikaci, druhý Cunego ztrácí 25 vteřin, třetí Szmyd 49 a čtvrtý Kreuziger 50. Mezi tímto kvartetem by se mělo zítra v poslední 4. etapě rozhodnout o konečné podobě stupňů vítězů.

Opět však čeká vyčerpávající porce cyklistické dřiny. Vždyť cíl leží na legendárním Passo Pordoi, tedy v dolomitském průsmyku, jehož nesčetné serpentiny v minulosti rozhodovaly také o šampionech Gira d´Italia. Od startu etapy v pouhých 74 metrech nad mořem její profil takřka neustále stoupá - až do 2239 metrů na Passo Pordoi.

"Je to jiný typ kopce než dnes," řekl Pozzovivo pro server cyclingnews.com. "Určitě tam dojde k útokům. Především Kreuzigera se obávám."

Pordoi, které si Kreuziger v minulosti mnohokrát projel při soustředěních na Passo Pellegrino, důvěrně zná. Jeho táhlé stoupání má na rozdíl od čtvrteční strmé stěny v oblibě. Ale otázkou je, zda tam peloton bude vpuštěn.

"Minulý týden na Pordoi ležel sníh," říká Kreuziger. "Organizátoři chtějí čekat až do rána, jestli tam znovu nebude sněžit - a pak teprve rozhodnou, zda nás pustí až nahoru. Pokud ano, boj o vítězství je stále otevřený. Pokud se pojede kolem Pordoi, pak skončí etapa spurtem 60 lidí a zůstane to, jak to je."

Cyklistický závod Kolem Trentina - 3. etapa (167,8 km):

1. Pozzovivo (It.) 4:04:26, 2. Szmyd (Pol.) -23, 3. Cunego (It.) -1:12, 4. Rujano (Ven.) -1:20, 5. Kreuziger (ČR) -1:40, 6. Dupont (Fr.) -2:07, ...59. König -12:15, 62. Bárta (oba ČR) -12:24.
Průběžné pořadí:
1. Pozzovivo 8:20:42, 2. Cunego -25, 3. Szmyd -49, 4. Kreuziger -50, 5. Frank (Švýc.) -1:42, 6. Betancur (Kol.) -1:47, ...65. König -22:58, 74. Bárta -25:12.