Pavel Kelemen (vlevo) si ve švýcarském Grenchenu dojel pro titul mistra Evropy...

Pavel Kelemen (vlevo) si ve švýcarském Grenchenu dojel pro titul mistra Evropy v keirinu. | foto: AP

Sáblíková v kalhotách. Brněnský dráhař vládne Evropě a sní o Riu

  • 5
Co mají společného rychlobruslařka Martina Sáblíková a brněnský dráhař Pavel Kelemen? Podmínky pro jejich sporty v Česku nejsou valné, přesto oba poráží konkurenci se světovým zázemím.

V celé České republice najdete jen šest cyklistických drah zvaných velodrom. Přesto čerstvý mistr Evropy v dráhařské disciplíně keirin pochází právě odtud. „Teď jsou mým cílem olympijské hry v Riu,“ hlásí závodník Pavel Kelemen z Dukly Brno, jenž v neděli ve švýcarském Grenchenu senzačně vybojoval evropské zlato.

Podobně jako rychlobruslařka Martina Sáblíková, která na své první úspěchy dosáhla po trénincích v improvizovaných podmínkách, také jezdec z brněnského oddílu se připravoval komplikovaně.

Dráhová cyklistika v Česku

Tuzemští závodníci byli v minulosti na mezinárodních kolbištích velmi úspěšní. První titul mistra světa vybojoval brněnský tandem Vladimír Vačkář, Miroslav Vymazal v roce 1973. Zlatá éra trvala až do 80. let. Současnost tak světlá není. Přesto před třemi lety v Litvě získali prvenství na evropském šampionátu brněnští rodáci Martin Bláha a Jiří Hochmann v madisonu, tedy v bodovacím závodě dvojic.

Na jižní Moravě totiž stojí jediný velodrom, ten stařičký v brněnských Pisárkách. „Navíc je betonový, takže se na něm dobře trénuje síla, ale i tak jsme několikrát týdně dojížděli do Vídně, kde mají dráhu s dřevěným povrchem,“ popisuje 24letý rodák z Brnířova v západních Čechách.

Na švýcarském šampionátu si původně věřil v sobotním sprintu. Jenže neodhadl převod na kole a pohořel, skončil až jedenáctý. Hned druhý den následovala další disciplína – keirin, ve kterém se od roku 2000 závodí i na olympijských hrách. Talentovaný Čech ukázal své umění oproti předpokladům právě v ní.

„Nečekal jsem to. Ale jak den postupoval, ocitl jsem se až ve finále. Řekl jsem si, že když už jsem tak daleko, nemám co ztratit,“ vrací se k nedělnímu odpoledni. „Mám to v hlavě nějak zvláštně poskládané. Většinou když se na něco hodně soustředím, chci to až moc a nejedu uvolněně. Závodí se mi líp, když o nic nejde.“

Kelemen za sebou nechal jak stříbrného Francouze Françoise Pervise, tak bronzového Rusa Denise Dmitrijeva. Pak objel grenchenský ovál ještě několikrát. „Kroužil jsem po něm a řval radostí. Když jsem slezl z kola, rovnou mě táhli k pódiu. Zkoušel jsem to rozdýchat, ale musel jsem se odběhnout vyzvracet. To se mi stává,“ líčí.

Nový evropský mistr, jenž stejný úspěch zažil už dříve v kategorii do 23 let, má po neděli blízko do Ria. A brzy může mít účast jistou.

„Do nominace se budou ještě započítávat nadcházející tři světové poháry a březnové mistrovství světa v Londýně,“ připomíná trenér Dukly Petr Klimeš.

Jeho zlatem ověnčený svěřenec nyní řeší příjemnou starost. Původně chtěl pod pěti kruhy závodit ve sprintu, ale... „Zlato v keirinu mi zamotalo hlavu,“ směje se.