Tomáš Bábek

Tomáš Bábek | foto: Profimedia.cz

Ve středu začne ME dráhových cyklistů, Češi touží po medaili

  • 1
Ve středu začne úvodním soutěžním dnem mistrovství Evropy dráhových cyklistů v Plovdivu. Česká výprava v čele s ostřílenými reprezentanty Tomášem Bábkem či Jarmilou Machačovou se nechce z Bulharska vracet s prázdnou. Šanci na medaili cítí o to výrazněji, že s ohledem na potíže s koronavirem v pořadatelské zemi o něco zeslábla konkurence a některé země na účast rezignovaly.

„Konkurence nebude sice tak silná a jisté šance určitě máme. Především jsme ale rádi, že absolvujeme závody, na nichž se můžeme připravovat a realizovat. Po úspěchu prahneme, každá medaile se počítá a nikdo se za rok nebude ptát, kolik bylo účastníků. Důležité budou i získané body do žebříčku UCI, které jsou podstatné pro kvalifikaci na závody Světového poháru, potažmo na mistrovství světa a také prestiž,“ řekl pro svazový web jeden z trenérů stíhačů Lukáš Thun.

Ocenil organizaci a zabezpečení šampionátu. „Je zde cítit obrovská podpora cyklistiky. Pořadatelé jsou rádi za každého, kdo přijede. Dráha pro stíhače je v pohodě, moc pěkná,“ uvedl Thun.

Jeho slova potvrdil i trenér sprinterů Petr Klimeš. „Velodrom je nádherný, musím smeknout klobouk. Země, která nemá dráhovou tradici, tak má velmi důstojný stánek. Ovál se tváří, že je rychlý, ale to teprve uvidíme v závodech. Pro sprintery je dráha trochu specifická - poměrně vysoká, trochu delší zatáčky, což není trend, jaké dráhy se nyní staví,“ řekl Klimeš.

Od středy do neděle se bude bojovat v 11 disciplínách mezi ženami a ve stejném počtu mezi muži. Ze sestavy českého výběru vypadla kvůli zranění Kateřina Kohoutková.

„Při absenci závodníků některých zemí se šance na medaile zvedají, ale mě to spíše mrzí, protože tím klesá úroveň závodů. Byli bychom asi pokrytečtí, kdybychom potom z úspěchu dělali velký humbuk. Hlavně jsme však rádi, že jsme se vůbec dostali na závody, na dráhu, dřeva jsme si letos moc neužili. Jsme rádi, že si můžeme zazávodit, situaci bereme takovou, jaká je,“ doplnil Klimeš.

Na cenný kov z ME dráhařů dosáhlo Česko naposledy v roce 2016, kdy ve Francii slavil Bábek titul evropského šampiona v keirinu a navrch získal bronz na kilometru s pevným startem. Třetí byl rovněž Jiří Hochmann ve vyřazovacím závodě.

Nominace českých dráhařů na ME v Plovdivu

Sprinterské disciplíny: Tomáš Bábek, Dominik Topinka, Martin Čechman, Jiří Janošek, Sára Kaňkovská, Veronika Jaborníková. Náhradníci: Robin Wagner, Matěj Bohuslávek.

Vytrvalostní disciplíny: Petr Kelemen, Daniel Babor, Nicolas Pietrula, Jan Kraus, Denis Rugovac, Jarmila Machačová, Petra Ševčíková.