Roman Kreuziger

Roman Kreuziger | foto: Profimedia.cz

Kreuziger po prvním kopci závodu Kolem Švýcarska vylétl na šesté místo

  • 15
Roman Kreuziger dorazil do Crans-Montany, vrchol první kategorie s výškou 1 672 metrů, na sedmém místě za vítězem dne Nizozemcem Mollemou a díky tomu udělal obří skok ve výsledcích. V úvodní časovce, kde ho zpomalil vítr a skončil až sedmdesátý, se kapitán týmu Saxo-Tinkoff ve druhé etapě závodu Kolem Švýcarska, kterou pro změnu zkrápěl déšť, probil na šestou pozici. Na vedoucího Australana Meyera teď ztrácí 28 sekund.

Kreuziger, vítěz závodu z roku 2008, do Švýcarska přijel se zásadním úkolem - přesvědčit týmového bosse Bjarna Riise, že bude platným pomocníkem Alberta Contadora ve sté Tour de France. Časovka na úvod mu sice nevyšla, v prvním horském dojezdu však český závodník ukázal výbornou formu.

"Jsem velmi spokojený se způsobem, jak Roman intenzivně bojoval, dokázal několikrát v posledním prudkém kilometru zlikvidovat ztrátu a dojel sedmý," chválil Kreuzigera sportovní ředitel týmu Fabrizio Guidi. "Jsme tu samozřejmě hlavně proto, abychom se připravili na Tour, ale chceme i tady vybojovat dobrý výsledek. A já věřím, že Roman na něj má nohy."

Druhá etapa musela být kvůli sněhu na silnicích v horských průsmycích zkrácena, ale už na jejím začátku se od balíku odpoutala čtveřice závodníků a vyrazila pokoušet své štěstí. Peloton jim však velký odstup nedovolil a když pak uprchlíci dorazili na úpatí posledního stoupání, museli přenechat pozornost největším hvězdám.

Tehdy se z hlavní skupiny utrhl Estonec Tanel Kangert spolu s Kanaďanem Ryderem Hesjedalem. Pět kilometrů před cílem se loňský vítěz Gira zvedl ze sedla a estonskému šampionovi ujel. Nedaleko za nimi táhl balík Francouz Bouet, v něm na druhém místě šlapal kapitán Saxa Kreuziger.

Hesjedalův náskok se pohyboval těsně pod třiceti sekundami a mírně stoupal až do značky 3 kilometry do cíle. Tam začaly nástupy cyklistických dravců - nejdřív vyrazil Slovinec Špilak, za ním Španěl Igor Anton, Francouz Pinot, Ital Pozzovivo, dojeli Kangerta a dál ukrajovali z Hesjedalova vedení.

Český vítěz klasiky Amstel Gold Race se držel po boku největších soupeřů, Američana Garderena měl neustále na očích, žlutý Meyer jel o kus dál v závětří za svým strážcem Costou.

Když zbýval do mety poslední kilometr, Hesjedalova výhoda se smrskla na šestnáct sekund, už o pět set metrů dál se ale kolem utahaného Hesjedala, který otáčel pedály na velký převodník, lehkým tancem mihl Nizozemec Mollema a uháněl k vítězství. Za ním mezi záplavou švýcarských vlaječek spurtoval domácí Mathias Frank, třetí Pinot, všichni včetně Kreuzigera s odstupem jedenácti sekund.

"Nebylo to špatné, jen jsem tajně doufal, že by závěr mohl vyjít ještě o něco líp. Ale Mollema byl o kousek lepší a zaslouženě vyhrál," uvedl na svém webu Kreuziger. "Poslední dva kilometry byly fakt těžké, pořád devítiprocentní stoupání. Ale zvládl jsem to slušně a můžu být spokojen," dodal.

Cyklistický závod Kolem Švýcarska

2. etapa (117,2 km): 1. Mollema (Niz./Blanco) 2:43:00, 2. Frank (Švýc./BMC), 3. Pinot (Fr./Francaise des Jeux), 4. Hesjedal (Kan./Garmin-Sharp), 5. Tschopp (Švýc./IAM), 6. Martin (Ir./Garmin-Sharp), 7. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff) všichni -11.

Průběžné pořadí: 1. Meyer (Austr./Orica-GreenEdge) 2:53:06, 2. Hesjedal -3, 3. Frank -5, 4. Visconti (It./Movistar) -12, 5. Pinot -16, 6. Kreuziger -28.