Britský cyklista Bradley Wiggins

Britský cyklista Bradley Wiggins | foto: AP

Wiggins míři v Kalifornii za titulem. Na Tour má v létě pomáhat Froomovi

  • 0
Je opět o kousek blíž. Bradley Wiggins uhájil žlutý dres lídra i ve druhé z horských etap závodu Kolem Kalifornie, vrcholící stoupáním do dvoutisícových výšin Mountain High. Svůj náskok na průběžně druhého Australana Rohana Dennise o další dvě vteřiny navýšil a má nyní půl minuty k dobru.

Mezi Wigginsem a celkovým triumfem je tak teoreticky už pouze sobotní etapa se dvěma výšlapy do 1500 metrů, které jsou však daleko před cílem. Nedělní závěrečné dějství by už mělo být záležitostí sprinterů.

V Mountain High triumfoval Kolumbijec Estéban Chávez z Oriky, který "zbyl" v popředí z původního úniku. Třiadvacetiletý šampion závodu Tour de l´Avenir z roku 2011 se před cílem pokřižoval a potom už oslavoval zatím největší úspěch své kariéry. Za ním dorazili s odstupem jeho kolegové z úniku De La Cruz z NetAppu a Danielson z Garminu a potom skupinka velkých favoritů celého závodu, jejíž ztráta činila 53 vteřin.

Ve vyčerpávajícím dni, kdy rtuť teploměru na pomezí Mohavské pouště šplhala k 43 stupňům, měli cyklisté v nohách už tři předchozí horské prémie. Wigginsovi byl až do mety dvou kilometrů před cílem k ruce americký domestik Joe Dombrowski, v dresu stáje Sky usilovně diktující tempo. Když Dombrowski vyčerpal své síly, ujal se práce na špici sám Wiggins.

Marně se stáje Garmin a BMC pokoušely cokoliv vymyslet, marně se snažily dostat Wigginse pod tlak. Za pomoci Dombrowského zachytil i nástup Aceveda z Garminu.

"Jezdci Sky by měli být unavenější než my, když v předchozích etapách hájili žlutý dres," soudil před startem etapy průběžně druhý Rohan Dennis, lídr Garminu. Na svazích Mountain High však byl Dennis rád, že se svého největšího soka vůbec drží. V samotném závěru už ani to nezvládl a Wiggins mu o deset metrů poodskočil.

"Očekávali jsme podobný scénář jako v úterý na Mt. Diablo," říkal Servais Knaven, sportovní ředitel týmu Sky. "Důležité bylo, aby Brad ušetřil co nejvíc energie předtím, než se pustí do tvrdé práce v závěru stoupání. Ale on je tady ve skvělé formě. Jsme opravdu ohromeni tím, co předvádí."

Před rokem v květnu se tentýž Wiggins trápil na Giru, tak nejistý a ztrácející v deštivých sjezdech, než se definitivně vzdal svého růžového snu a z italského závodu odstoupil. Nedlouho poté odřekl start na Tour a prohlásil, že patrně již nikdy Tour nepojede. Hledal novou motivaci a plánoval, že se více zaměří na časovky a dráhové závody.

Jenže rok se s rokem sešel a je tu znovuzrozený Bradley Wiggins, opět plný sil - a znovu se chystající na Tour. Už nikoliv jako lídr, nýbrž v roli domestika Chrise Frooma. Což potvrdili tento týden i jeho šéfové.

"Tour startuje z Británie a bylo by pro nás dobré mít tam i Bradleyho," prohlásil Kurt-Asle Arvesen, další ze sportovních ředitelů stáje Sky. V širší nominaci je zatím čtrnáct jezdců, pojede jich devět.

"Bradley však bude na Tour pracovat pro Frooma, pokud bude vybrán," dodal Arvesen. "Způsob, jakým Froome jel Tour loni, z něj činí našeho jasného lídra."

Kolem Kalifornie (závod kategorie 2. HC)

6. etapa: Santa Clarita - Mountain High 151,8 km:

1.Cháves (Kol./Orica) 4:09,13, 2. De La Cruz (Šp./NetApp) -13 vt., 3. Danielson (USA/Garmin) -41, 4. Yates (Brit./Orica), 5. Wiggins (Brit./Sky) oba -53, 6. Stetina (USA/BMC), 7. Dennis (Aus./Garmin) oba -55, 8. Bobridge (Aus./Belkin.)-1:07, 9. G. Bennett (Aus./Cannondale) -1:07, 10. Craddock (USA/Giant Shimano)-1:16,... 17. Machado (Port./NetApp) -1:46.

Celkově po 6 etapách: 1. Wiggins 22:03:42, 2. Dennis -30 vt., 3. Craddock -1:48, 4. Machado -2:02, 5. Yates -2:14, 6. Stetina -2:30, 7. Cháves -2:39, 8. Ten Dam (Niz./Belkin.) 3:01, 9. Acevedo (Kol./Garmin) -3:05, 10. De La Cruz -3:06.