Bradley Wiggins obléká růžový trikot pro lídra závodu Giro d´Italia.

Bradley Wiggins obléká růžový trikot pro lídra závodu Giro d´Italia. | foto: AP

Cyklistický rychlík Wiggins má novou ozdobu bytu, růžový dres z Gira

  • 0
Je už trojnásobným olympijským vítězem ve stíhacím závodu. Je nositelem Řádu Britského impéria. Je čtvrtým mužem z loňské Tour de France. A od soboty je Bradley Wiggins i vítězem etapy na Giro d’Italia.

Před očima nizozemské královny Beatrix a před půl milionem diváků v ulicích ukázal třicetiletý Brit ódu na časovku, hlava nehlava se řítil rychlostí 49 kilometrů za hodinu podél obrazárny se skvosty van Gogha i kolem pivovaru Heineken – a vyhrál prolog v Amsterdamu.

"Cítil jsem kouř z cigaret diváků i vůni piva," nadšeně líčil. "Bylo vzrušující šlapat tak těsně podél davů fanoušků." Na oplátku jim nabídl lekci cyklistického rizika. Styl, jímž projížděl zatáčky, bral dech. "V nich ležel klíč k vítězství. V prologu je musíte jet na sto procent, jako sprinter ve finiši."

Že přes den pršelo? Že silnice byly mokré, nebezpečné? "Řekl jsem si: Když spadnu, tak spadnu. Nikde jsem nebrzdil. Tohle byla má šance získat růžový dres lídra a já po ní šel."

A teď ho má. Maglia rosa, druhý nejcennější trikot profipelotonu, o němž kdysi snil. "Vždyť už jako malý kluk jsem si pouštěl videa z Gira a sledoval, jak v maglia rosa jezdili velikáni jako Fondriest nebo Bugno."

Narodil se v Gentu, vyrůstal v Anglii, žije ve Španělsku. "A můj otec byl Australan, dráhový cyklista. Byl to fouňa. Když mi byly dva roky, vytratil se a já pak bydlel v sociálním bytu," vzpomíná Wiggins.

Úvodní časovku na Giru vyhrál Bradley Wiggins

Brit Bradley Wiggins na trati úvodní časovky Gira.

Dnes je lídrem jedné z nejbohatších cyklistických stájí světa, nového britského Teamu Sky, podporovaného miliony Ruperta Murdocha. V zimě vyhlásil za svoji letošní prioritu úspěch na Tour, původně neplánoval jet na Giro pro celkové prvenství.

"Ale teď vedu a uděláme, co se dá, abychom růžový dres uhájili," slíbil po prologu. "Přijeli jsme na Giro závodit, nepřijeli jsme sem sedět na kole a užívat si to."

Sobotní etapa do Utrechtu toho byla důkazem. Hromadný pád oddělil Wigginse od pelotonu, ztrácel půl minuty, kolektivní stíhačka Teamu Sky však zlikvidovala manko. Až další pád a dělení pole jej odtrhly od čelní skupiny, růžový dres mu uzmul Australan Evans.

Ovšem ten z prologu Wigginsovi už nikdo nikdy nevezme. "Bude viset u mě doma na zdi do konce mého života."