Momentka ze sedmé etapy Tour de France

Momentka ze sedmé etapy Tour de France | foto: Reuters

Andorra. Tam, kde vás do cíle doveze lanovka

  • 2
Andorra (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Do cíle sedmé etapy na Tour de France v lyžařském středisku Arcalis v Andoře se lidé dostávali různými způsoby. Cyklisté na kolech, mechanici auty, fanoušci většinou pěšky a novináři lanovkou.

Čtyři a půl kilometru před vrcholem postavili organizátoři velký stan pro žurnalisty a nařídili: Zaparkujte tu auta a nahoru buď pěšky, nebo lanovkou. Zvolil jsem línější variantu. A mnohem úchvatnější.

zápisník reportéra

Při zhruba dvacetiminutové jízdě obstarožní sedačkovou lanovkou se naskytl překrásný výhled na vrcholky Pyrenejí. Pod nimi se vinula klikatá asfaltka obsypaná pestrobarevným špalírem diváků.

Někteří z nich přijeli už ve čtvrtek a na místních sjezdovkách měli postavené stany či karavany. Jiní se snažili na kole zdolat alespoň závěrečnou část štreky, kterou včera absolvovali závodníci při Tour de France. A další šlapali pěšky nahoru, pokud přijeli až po obědě v den závodu, museli parkovat zhruba 20 kilometrů před cílem.

Finiš byl včera snad v nejvyšším možném bodě, silnice končí jen pár set metrů za ním. Pak už jsou jen zelené sjezdovky a odpočívající sněžná děla. Okouzlující pohled. Přál bych ho vidět i cyklistům. Ti totiž včera viděli asi pouze silnici a cyklistu před sebou.