Holubcová: Byl to nejtěžší závod

  • 2
Oberhof - (Od zvláštního zpravodaje iDNES) - Navlékla na sebe teplé oblečení a dlouhé minuty pozorovala v husté chumelenici a mrazu na velkoplošné obrazovce výkony konkurentek. Světový šampionát v Oberhofu začal. Kateřina Holubcová do něj vykročila dvanáctým místem ve sprintu. "Těžší závod jsem v celé sezoně nejela, jsem hodně spokojená," řekla novinářům, za kterými ze šatny ochotně přišla.

"Héééj!!! Oúúú..." Narvaný stadion, padesát tisíc lidí, hnal německé biatlonistky za medailí. Bouřlivé ovace doprovázely každou jejich střelbu. Atmosféra jen pro silné povahy. Děsné počasí, místo sněhu břečka. Všechny nástrahy Kateřina Holubcová zvládla.
 
Jaký to byl závod?
Dneska hodně běžecký a vydřený. Na prvních jedenáct míst se dostaly nejlepší běžkyně z celého našeho biatlonového pole.
 
Kdo vás překvapil?
Výkon norské reprezentantky Margit Andreassenove, která minula tři terče, ale zaběhla fantasticky. Skončila jedenáctá.
 
V cíli jste padla vyčerpáním a dlouho hledala sílu vstát...
Běžte si to zkusit a uvidíte... (smích). Ba ne. Vydala jsem se ze všech sil, žádné nezbyly.
 
Podmínky byly opravdu těžké. Mokrý sníh, vichr, mrholení, sněžení, déšť. Co pro vás bylo nejhorší?
Asi ten nárazový vítr, který je tady už od pátku. Proto jsem také včera říkala, že pouze jeden minutý terč bude považován za dobrou střelbu.
 
Vám střelba vyšla. Právě jen s jednou chybou. Trenér vás chválil, vy se usmíváte. Takže vše podle představ?
Jo, dobrý. Jen jsem nečekala, že se podobně bude dařit norské favoritce Grete Poirée a taky dalším. Pokud na střelbě neskazí o jednu až dvě více než já, nemůžu se s nimi jen na běh srovnávat o usilovat o medaile.
 
Ještě v pátek panovalo v okolí Oberhofu jarní počasí, svítilo sluníčko, teploměr ukazoval 16 stupňů. Svahy jsou zelené. Sníh udržují s vypětím všech sil pořadatelé pouze na trati. Ani tam není kvalitní. Jak jste měla namazáno?
Sníh je špinavý a rozbřehlý. Každým kolem se lyže zpomalovaly. V prvním to bylo ještě dobré, ve druhém pomalejší. Ani já neměla tolik sil. Máza byla adekvátní. Asi se nic moc vymyslet nedalo. Spíš to bylo v nohách závodníka.
 
Los čísel pro vás byl v pátek přijatelný. Se sedmičkou jste byla spokojená. Pomohla vám?
Určitě, i když jsem doufala, že ještě víc, než jaký je konečný výsledek... (smích).

MISTROVSTVÍ SVĚTA V BIATLONU
Příloha k MS, výsledky, reportáže, o českém týmu
kvíz o ceny


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)