Tomáš Kiršbaum z Hradce Králové se tlačí do Jana Dolejšího z Trutnova, pozoruje

Tomáš Kiršbaum z Hradce Králové se tlačí do Jana Dolejšího z Trutnova, pozoruje je Jan Malík. | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Trutnovští basketbalisté přemýšlejí o postupu, Hradečtí o přístupu

  • 0
Napoprvé to sice nevyšlo, ale při druhém pokusu obstáli východočeští basketbaloví rivalové náramně. Zvlášť vydařený druhý part prvoligového čtvrtfinále oslavují hráči Kary Trutnov, jimž se podařil husarský kousek, když uzemnili publikum pražské Sparty, kterou nečekaně porazili a srovnali sérii na 1:1. Stejný stav je před třetím a čtvrtým zápasem také mezi konkurenčním Hradcem Králové a Zlínem.

Trutnovská Kara nejdříve dostala od druhého týmu ligy pořádnou lekci, ale co se nepovedlo první hrací den play-off, to svěřenci kouče Lukáše Plašila napravili v druhé bitvě, kde dokonce favorita přehráli.

"Řekl bych, že až v neděli jsme začali play-off! Kluci si hrábli na dno svých sil," chválil trenér Kary Lukáš Plašil přístup hráčů proti Pražanům na klubovém webu.

Pobouchaní, ale šťastní, že dokázali něco, o čem snil snad jen trenér Plašil, který věřil, že porazit silného konkurenta je možné. Však už před vyřazovacími boji se nechal slyšet, že na klíčového borce Sparty nasadí hlídače, co ho přibrzdí. Tah mu vyšel.

"Schytali dost ran, ale dost ran také rozdali. To je ale play-off a takhle se má hrát," ocenil Plašil, který si před domácími zápasy pohrává s myšlenkou na postup. "Doma kluci mají nastříleno a víc si věří. Kdyby se nám v pátek podařilo vyhrát, byla by to velká psychická výhoda. A pokud budeme hrát jako dnes, nereálné to není!" věří kouč Trutnova.

Ani Hradec podle předpokladů trenéra Lubomíra Peterky první měření s šesti hráči v sestavě nedovedl k výhře. O den později, posílený sehranými mladíky, už nad zlínským Protonem kraloval.

"Jsem spokojen se sobotním přístupem šestice hráčů, bojovali, odvedli své maximum," vyzdvihl výkon hrstky statečných Hradečanů Peterka. A přesto, že si sokolové vytvořili před druhým čtvrtfinálovým víkendem stejnou startovní čáru jako Zlín, má výhrady. "Někteří hráči byli zřejmě pod dojmem krásného slunečného počasí myšlenkami úplně někde jinde," zlobil se šéf hradecké střídačky.

Peterkova slova nezmírnilo brzké vedení ani dobrá střelba, díky níž Hradec nad Zlínem zvítězil o dvacet bodů a vyslal jasný vzkaz pro další utkání na Moravě.

Nedělní výhru však považuje za základ dalšího postupu v play-off. "Je potřeba ji podepřít daleko lepším výkonem a především přístupem některých hráčů k utkání," dodal závěrem. Kteří z Východočechů budou slavit semifinále?


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž