V loňské sezoně proti Prostějovu nastoupil Boris Meno (v oranžovém) v dresu Liberce, letos hájí hájí barvy jeho nástupce Basketballu Brno.

V loňské sezoně proti Prostějovu nastoupil Boris Meno (v oranžovém) v dresu Liberce, letos hájí hájí barvy jeho nástupce Basketballu Brno. | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Prostějovští Orli skalp číslo osm, uspěli i v domácím duelu proti Brnu

  • 0
Nejlepší začátek sezony v historii potvrdili basketbalisté Prostějova v zápase proti Brnu. Dalšího ligového soupeře porazili 86:70 a prodloužili svoji sérii bez porážky na osm utkání. Takový start v nejvyšší soutěži Orli nepamatují.

"Série je dobrá, ale proti Brnu jsme zase až tak dobře nehráli. Po slušném začátku jsme vypadli z tempa, a tím jsme soupeře pustili zpátky do zápasu. Naštěstí nám zahráli pivoti, kteří zařídili vítězství," hodnotil střetnutí prostějovský trenér Peter Bálint.

Podkošoví hráči Orlů Chán, Landry a Hyzy dali dohromady padesát bodů. Právě pod košem Brno nejvíce ztrácelo. Jindy nebezpečný Boris Meno tentokrát nepřekonal dvoucifernou hranici nastřílených bodů.

 "Chtěli jsme zásobovat naše pivoty dostatečným počtem míčů, a to se nám celkem dařilo. Ukazuje se, že pod košem jsme silnější než loni," konstatoval Bálint.

Brno přes porážku nebylo žádným odevzdaným soupeřem. V zápase sice hosté ani jednou nevedli, především ve střední pasáži utkání favorita potrápili.

Ještě ve 29. minutě domácí vedli pouze 63:59, do konce třetí desetiminutovky ale zvýšili na 70:59 a o dalších pět minut později měli náskok 17 bodů.

"Tento úsek jsme odehráli slušně, ale spíš mě mrzelo, že jsme Brnu dovolili snížit na malý bodový rozdíl," poznamenal trenér Orlů.

Brnu ve druhém poločase ublížilo nucené odstoupení Jiřího Černoška, který dal do přestávky deset bodů. Po pauze se ale kvůli nataženému vazu vrátil pouze na střídačku.

"Jirkova absence byla hodně citelná. Chyběl nám další hráč do rotace," posteskl si brněnský kouč Marian Svoboda.

Oba soupeři se dopustili řady nepřesností.
Během střetnutí shodně ztratili devatenáct míčů.
"Těch ztrát bylo opravdu hodně," připustil Bálint, který však přisuzoval velké číslo snaze svých hráčů o kombinaci.

"Někdy jsme udělali o jednu přihrávku navíc. Pak nám míč odskočil a za čtyřicet minut se to nasčítalo." Přesto Hanáci získali už osmý soupeřův skalp.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž