Mark Jackson

Mark Jackson | foto: AP

O jednoho Jacksona NBA přišla, teď se mezi její trenéry přiřadí jiný

  • 3
Někdejší rozehrávač Mark Jackson povede v basketbalové NBA tým Golden State Warriors, kde nahradí Keitha Smarta, který skončil po jediné sezoně. Mezi kouče ve slavné soutěži se přiřadí jen pár týdnů poté, co v ní skončil jeho jmenovec - legendární Phil Jackson.

Šestačtyřicetiletý Mark Jackson dosud nikde jako trenér nepůsobil, ale vedení kalifornského klubu prý věří, že nedostatek trenérských zkušeností vyváží "schopnostmi přirozeného lídra".

Jackson během 17 let v nejlepší basketbalové lize světa oblékal dresy New Yorku Knicks, Los Angeles Clippers, Indiany Pacers, Denveru Nuggets, Toronta Raptors, Utahu Jazz a Houstonu Rockets.

V roce 1988 se stal nováčkem roku, čtrnáctkrát si zahrál v play-off a co do počtu asistencí (10 334) je třetím nejlepším nahrávačem všech dob za Johnem Stocktonem (15 806) a dosud hrajícím Jasonem Kiddem.

Po skončení aktivní dráhy v roce 2004 pracoval jako analytik NBA pro newyorskou kabelovou televizi YES Network, ale také pro společnosti ESPN a ABC.

O vstup do slavné soutěže v pozici trenéra usiloval v minulých letech již v New Orleans, Minnesotě, Phoenixu, New Yorku a Chicagu, ale šanci dostává až nyní u týmu, který hrál od roku 1994 jedinkrát v play-off.

Historická vzpomínka: Mark Jackson (vpravo) v dresu Utahu Jazz obchází Howarda Eisleyho z New Yorku Knicks.

"Jsem z té to příležitosti opravdu nadšený a těším se na výzvu vytvořit z Warriors dlouhodobě jednoho z kandidátů na titul," prohlásil Jackson, jemuž sice chybí trenérské zkušenosti, ale může čerpat z minulosti.

Během univerzitní a profesionální kariéry hrál pod celkem pěti trenéry, kteří jsou v Síni slávy. Vedli ho Lou Carnesecca, Lenny Wilkens, Jerry Sloan, Pat Riley a Larry Brown.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž