Nymburský lídr hostí na úvod druhé Brno

  • 4
Praha - Deset kol nadstavbové části má v následujících pěti týdnech na programu Mattoni Národní basketbalová liga mužů. Ve skupině A1, kde se představí elitní šestice týmů, poutá největší pozornost souboj vedoucího ECM Nymburk s druhým A Plus Brno, zajímavý bude nesporně i duel obhájců titulu Opavy s třetím Děčínem.

SKUPINA A1

ECM Nymburk - A Plus Brno BC
(21. 2. v 17:30 hodin)

Domácí basketbalisté mají po ukončení pohárových aktivit na domácím i evropském poli už jen jediný cíl, kterým je vítězství v Mattoni NBL. "Teď už nám do programu nebudou zasahovat všemožné cesty a neustálé změny herních systémů soupeřů," libuje si vedoucí mužstva Vratislav Šístek. "Koncentrujeme se na propracování vlastních akcí a signálů, k čemuž při minimálních tréninkových možnostech v průběhu několika posledních měsíců nebyl klid."

Tým A Plus Brno se v ostrém startu do ligové nadstavby možná nepředstaví v nejsilnějším složení. Ohrožen je totiž start nemocného Klimka i Warricka, jenž podstoupil operaci třísel. "Nymburk je díky silné základní sestavě a mimořádně zdatnému celkovému obsazení, zejména na místech pivotů, vysokým aspirantem na titul. Přesto se s ním dají hrát vyrovnané zápasy, což platí i o nás," domnívá se brněnský kouč Miroslav Pospíšil. "Potvrdilo se to v obou letošních zápasech, v nichž jsme měli výhry na dosah, ale vlastními chybami jsme tyto šance promarnili. Náš případný sobotní úspěch závisí především na tom, zda se vypořádáme s marodkou a dokážeme vymezit počet chyb na únosnou míru," dodal Pospíšil.

Vzájemné zápasy v letošním ročníku Mattoni NBL: 87:75 a 104:93.

BK Opava - SČE Děčín
(21. 2. v 17:30 hodin)

Slezané si posílili sebevědomí druhým místem na Českém Gala poháru a dobrou náladu přineslo do týmu i individuální ocenění rozehrávače Petra Czudka, jenž zvítězil v basketbalové anketě Divácká hvězda 2003. Před soubojem s Děčínem mají Opavané jednoznačnou motivaci: "Chceme dokázat, že naše nedávné vítězství nad tímto soupeřem v prodloužení bylo jen a jen naší zásluhou," uvedl manažer Dušan Štěnička. Trenér Kozák bude mít k dispozici kompletní tým, tedy i Pavla Staňka, jehož zdravotní problémy s počínající angínou již odezněly.

Energetikům sice patří po základní části Mattoni NBL třetí příčka, ovšem z pozitivní nálady je poněkud vyvedlo nevydařené vystoupení na Final four Českého Gala poháru v Prostějově i nezvládnuté koncovky z posledních ligových kol v Opavě či Novém Jičíně. "Pevně věřím tomu, že budeme opět předvádět stejně atraktivní basketbal, jakým jsme se presentovali v základní části," přeje si obrat k lepšímu trenér Zdeněk Hummel. "Čeká nás velice těžké utkání, vždyť Opavu od nás dělí pouze jediný bod a tuto ztrátu budou chtít domácí hráči vymazat právě ve vzájemném souboji. Každý tým si chce v nadstavbové části vybudovat co nejlepší pozici pro playoff a to se samozřejmě týká i nás, takže každopádně pojedeme do Opavy s cílem odčinit poslední neúspěchy a pokusit se zvítězit."

Vzájemné zápasy v letošním ročníku Mattoni NBL: 76:95 a 102:100 p.p.

USK Praha - Mlékárna Kunín
(21. 2. v 17:30 hodin)

Ihned po rozhodujícím utkání základní části s Ústím se všichni hráči domácího týmu v plné síle zapojili do ostré tréninkové přípravy, neboť účast v elitní skupině je velkou výzvou a impulsem k dalšímu výkonnostnímu růstu. Především kvalitním tréninkem, pracovitostí a bojovností chtějí vysokoškoláci konkurovat nejlepším týmům Mattoni NBL a již v prvním utkání skupiny A1 proti Mlékarně Kunín chtějí dokázat, že nebudou pouhým outsiderem. "Folimanka se těší na kvalitního soupeře v čele s výbornými Američany Bobbem a Callahanem. My budeme  kompletní a chceme po sérii nervózních a klíčových utkání předvést kvalitní uvolněný basketbal, tentokrát již bez nervů," přeje si tiskový mluvčí USK Petr Jachan. "Trenéři budou chtít využít vyrovnaného, širokého hráčského kádru k udržení vysokého tempa hry, v utkání dostanou určitě příležitost všichni hráči. Proti hvězdám soupeře máme připraveny tradiční zbraně: týmovou hru, bojovnost a vůli po vítězství," dodal Jachan. 

Basketbalisté Mlékárny Kunín využili pohárové přestávky k posílení fyzické kondice a propracování některých systémů obranné fáze. V přípravném utkání se střetli s vedoucím týmem 2. ligy, ambiciózním Prostějovem, který porazili o 17 bodů. "Budeme se snažit o to, abychom po skončení nadstavby dosáhli na postavení do třetího místa. To by bylo výhodné i pro play-off," nastínil základní cíl svého týmu tiskový mluvčí Milan Dvořák. "Samozřejmě to znamená porazit na úvod USK Praha. Trochu nám však zkřížilo záměry zranění Callahana a Pelikánova nemoc. Jejich start je nejistý."

Vzájemné zápasy v letošním ročníku Mattoni NBL: 69:101 a 87:91.

SKUPINA A2

Synthesia Pardubice - BK Chomutov
(21. 2. v 17:00 hodin)

V Pardubicích si před sobotním utkáním s Chomutovem uvědomují, že v případě vítězství bude záchrana opět reálnější a budou se snažit o lepší postavení v tabulce. "Zdravotně jsou až na dlouhodobě zraněné Laca a Šebka všichni v pořádku," hlásil z Pardubic tiskový mluvčí a manager Ivan Horyna.

Chomutovští se nacházejí v nepoměrně složitější pozici. Na posledním místě mají na jedenáctou Spartu tříbodové manko, Pardubice jsou jim vzdáleny ještě o bod více. Do nadstavby navíc trenér Pavel Budínský již nemůže počítat s Mario Ivičem, se kterým se vedení týmu po vzájemné dohodě rozloučilo. "Bohužel, ani tento hráč nesplnil naše očekávání," stručně okomentoval Ivičův odchod manažer Martin Řápek. "Navíc pro utkání v Pardubicích nemůžeme počítat ani se Švermou, jehož koleno si vyžádá několikatýdenní léčení, a naše situace tedy opravdu není růžová. Bojovat o lepší umístění však rozhodně budeme," zdůraznil Řápek.

Vzájemné zápasy v letošním ročníku Mattoni NBL: 61:59 a 93:83.

Triga Brno - Sparta Praha
(21. 2. v 17:30 hodin)

Brněnský tým hlásí do další fáze Mattoni NBL vyprázdnění marodky, navíc Vrubl s Nachtigallem se po lyžařském výcviku již definitivně přeorientovali na svůj kmenový sport. "Do nadstavbové části nastoupíme s Markem Mužíkem, s nímž jsme se dohodli na spolupráci do konce sezony. Věříme, že se tím zvětší naše síla na místě křídel. V jednání je i podkošový hráč, který by se měl představit příští týden," sdělil novinky z tábora Trigy trenér Jiří Jandák. On i jeho svěřenci mají před startem nadstavby jasný cíl, jehož splnění by zaručilo ve čtvrtfinále jiného soupeře, než suverénně vedoucí Nymburk. "Chceme se v této části soutěže probojovat se na sedmou příčku."

Sparta má hned v prvním kole desetidílné nadstavby poslední možnost, jak si udržet reálnou naději na postup do playoff. Na osmou Trigu totiž ztrácí tři body a v případě výhry ze svého manka bod ubere. Porážka však znamená mezi oběma celky čtyřbodový rozdíl, který by Pražané ve zbývajících devíti kolech jen velmi těžko smazali. "Naše sestava bude stejná, jako v předchozích zápasech. Na první zápas ve skupině A2 jsme se velmi pečlivě připravovali," uvedl sparťanský prezident Pavel Majerík. "V příštích dvou až třech zápasech povede náš tým jen Vladimír Vyoral, neboť Jaromír Geršl odletí v sobotu ráno na 2 týdny do Španělska, kde musí dokončit svůj minulý úvazek u klubu Auna Canarias."

Vzájemné zápasy v letošním ročníku Mattoni NBL: 100:84 a 68:70.

NH Ostrava - SČP Ústí n. L.
(21. 2. v 17:30 hodin)

Družstvo Nové huti se na první zápas nadstavby s Ústím připravovalo stejně svědomitě, jako na všechny předchozí domácí utkání. "Měli jsme menší zdravotní problémy, ale od středy trénujeme s kompletním kádrem. Uvědomujeme si zlepšující se formu Ústí, takže ani výhoda domácího prostředí nás nesvádí k podceňování soupeře, spíše naopak. Ústí nás na jeho palubovce porazilo výrazným rozdílem po kvalitním výkonu a máme mu tedy co oplácet," sdělil trenér František Rón.

Severočeši se již vyrovnali s nešťastnými porážkami na Folimance a doma s Opavou a chystají se zaútočit na místa zaručující postup do play-off. Trenér Konečný zatím stále postrádá zraněného Pijacu, který je sice již bez sádry na ruce, ale teprve začal s rehabilitací. "Nebýt hloupé prohry na Folimance a ještě hloupější doma s Opavou, mohli jsme teď vrtět palečky a těšit se na Kunín. Ale což, tak postoupíme později," poznamenal tiskový mluvčí Beran.

Vzájemné zápasy v letošním ročníku Mattoni NBL: 99:69 a 81:100.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž