Hvězdné duo Los Angeles Lakers v ráži. Anthony Davis (vlevo) a LeBron James v...

Hvězdné duo Los Angeles Lakers v ráži. Anthony Davis (vlevo) a LeBron James v úvodním finále NBA. | foto: AP

Pro LeBrona s Davisem snadná práce. Prvnímu finále NBA Lakers dominovali

  • 22
Snad až příliš snadné to měli basketbalisté Los Angeles Lakers v úvodním finále NBA proti Miami Heat. Zvítězili v něm 116:98, když náhradníci floridského celku alespoň korigovali v závěru utkání rozdíl ve skóre. Druhý souboj je na programu v noci z pátku na sobotu.

Středeční zápas si podmanily obě superhvězdy Lakers. Anthony Davis nastřádal 34 bodů, devět doskoků a tři bloky, LeBron James docílil 25 bodů, 13 doskoků a devíti asistencí. 

V dresu Heat byl nejvýraznější postavou Jimmy Butler, který nastřílel 23 bodů, ač má potíže s levým kotníkem. 

Další dva klíčoví hráči Miami zápas ani nedohráli. Slovinský rozehrávač Goran Dragič odstoupil ve druhé čtvrtině kvůli poranění levého chodidla a mladý pivot Bam Adebayo, který by jako jediný mohl zastavit Davise, si ve třetí části po střetu s Dwightem Howardem zhoršil zranění levého ramene.

Klání přitom pro pátý nasazený tým Východní konference nezačalo zle. Pět a půl minuty po startu se sestava trenéra Erika Spoelstry dostala po trojce Jaeho Crowdera do vedení 23:10 a přinutila soupeře k time outu. To však bylo z její strany víceméně vše, zbytek utkání patřil LeBronovi a spol.

„V úvodu jsme dostali facku, což nás probudilo. Od té chvíle jsme začali hrát, jak nejlépe umíme,“ glosoval utkání James.

LeBron James z LA Lakers jde na palubovku před prvním finále NBA.

Lakers první čtvrtinu nakonec ještě dokázali vyhrát 31:28, v poločase vedli už 65:48 a celkově si v prvním finálovém střetnutí vypracovali náskok až 32 bodů. Vládli především na doskoku (54:36), lépe stříleli z pole (45 procent ku 43 procentům), z trojky (40 procent ku 31 procentům) a proměnili 25 z 27 šestek oproti 11 úspěchům soupeře.

„Musím Lakers ocenit, hráli výborně. Sami jsme o mnoho lepší, než jsme dnes předvedli, do druhého duelu se musíme zlepšit,“ mračil se před novináři Spoelstra. 

„Byli jsme lepší na obou stranách hřiště,“ shrnul duel Davis, jenž nastoupil k prvnímu finále v kariéře. Kromě něj a Jamese táhli Lakers Kentavious Caldwell-Pope s 13 body, Danny Green s 11 body a Alex Caruso s 10 body. Ani nevadilo, že snajpr Kyle Kuzma zůstal jen na třech bodech (střelba 1/7).

Sestřih z prvního finále NBA:

James, v posledních dvou sezonách tradiční opora Lakers, se mimo jiné stal teprve sedmým hráčem v historii ligy, který nastoupil k 50. finálovému zápasu kariéry. Co se týče úvodních duelů nejsledovanější série vyřazovacích bojů, to byla z deseti představení teprve jeho druhá výhra (dosud 1-8) a první od roku 2011. Tehdy oblékal prvním rokem dres Miami a jeho tým nakonec prohrál s Dallasem.

V dresu poražených nastřílel 18 bodů náhradník Kendrick Nunn, další mladý hráč z lavičky Tyler Herro dodal 14 bodů. ovšem trefil jen šest z 18 střel a při jeho pobytu na hřišti Heat prohráli o 35 bodů, což je vyrovnané minimum finále z roku 2000. Výrazně negativní bilanci měli i veterán Andre Iguodala a Jae Crowder. 

Finále NBA

1. zápas

Los Angeles Lakers - Miami Heat 116:98 (31:28, 65:48, 93:67)
Body:
Davis 34, James 25, Caldwell-Pope 13, Green 11, Caruso 10, Morris 8, Rondo 7, Kuzma a Cook po 3, Howard 2 - Butler 23, Nunn 18, Herro 14, Crowder 12, Adebayo 8, Iguodala 7, Dragič 6, Olynyk a Hill po 4, Jones 2.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž