Národní tým se chystá na kvalifikační finiš

Opava - Konečně doma, mohli si spokojeně vydechnout čeští basketbalisté, když se v neděli odpoledne po deseti dnech strávených v zahraničí vrátili zpět do Opavy. V kvalifikační skupině C absolvovali tři zápasy v řadě za sebou na palubovkách soupeřů, v tomto týdnu je čekají závěrečná dvě střetnutí na domácím hřišti.

Národní tým má za sebou velice náročný program. Po úspěšně zvládnutém vstupním utkání s Belgií 31. srpna odcestoval hned o den později do Maďarska, odkud se přesunul k dalším dvěma zápasům do Ruska a Belgie.

Do Prahy se vrátil až včera před obědem, ale hráče i realizační tým čekal ještě letecký přesun do Ostravy a následný přejezd do Opavy, kde elitní český výběr sehraje dvě závěrečná kvalifikační střetnutí s Maďarskem (13. září) a Ruskem (16. září).

Na nedělní odpoledne naordinoval trenér Zdeněk Hummel svým svěřencům devadesátiminutový regenerační trénink, poté už měli hráči volno. Další trénink je čeká až dnes v půl páté odpoledne.

"Spal jsem od sedmi hodin až do rána, to je snad můj rekord," hlásil u snídaně usmívající se novojičínský křídelník David Hájek a věren svým klubovým barvám si nesl ke stolu jogurt s etiketou Mlékárny Kunín.

Únavu pochopitelně cítí i další hráči.

"Cestování letadlem je vždycky hrozně náročné. Těch více než dvanáct tisíc kilometrů, které jsme během deseti dní nalétali, musí být na hráčích znát, navíc v úvahu je třeba brát i čtyřhodinový časový posun při cestě do Ruska a zpět," vykládá fyzioterapeut reprezentačního týmu Jiří Šmíd.

Muž přezdívaný "Abe" si na nedostatek práce rozhodně stěžovat nemůže. Unavená těla basketbalistů si žádají jeho pomoc každý den.

"Těch deset dní bylo opravdu velice náročných, kluci si nejvíce stěžují na bolesti zad. Všichni však děláme všechno pro to, abychom se co nejlépe připravili na další dva zápasy, navíc když se vyhrává, únava je o malinko menší, než kdybychom prohrávali."

Dnes před obědem většina hráčů odpočívala, někteří si šli zahrát beachvolejbal. "Večer po tréninku pak budeme mít v opavské hale velkou regeneraci," uvedl Šmíd. "K dispozici bude mj. vířivka, bazén a samozřejmě dojde hlavně na masáže."

Potěšitelné je, že všichni hráči jsou zdravotně naprosto v pořádku. Ke svým spoluhráčům se dnes ráno připojil i ostravský pivot Zbyněk Pospíšil, který se těsně před startem kvalifikace zranil a do bojů o postup na evropský šampionát dosud nezasáhl.

"Zhotovil jsem mu speciální tejp, aby měl jistotu, že se s palcem nic nestane," podotkl Šmíd. Podle jeho slov nic nebrání tomu, aby Pospíšil nastoupil již ke středečnímu důležitému duelu s Maďarském. "Zbyněk je natolik v pořádku, že je schopen hrát."

Čtyřiadvacetiletý podkošový hráč si dnes dopoledne v Opavě individuálně zatrénoval a těší se, až na sebe znovu oblékne reprezentační dres.

"V uplynulých deseti dnech jsem hlavně docházel na rehabilitace a absolvoval různá cvičení, chodil do vířivky a podobně. Zkrátka jsem se snažil dát co nejrychleji zdravotně dohromady."

Doma v Ostravě se především snažil o to, aby si udržel fyzickou kondici. "Dělal jsem všechno, co se dá dělat bez míče. Teď už s palcem pomalu začínám hýbat a posledních pár dní i střílím. Ještě jsem nezkoušel trénovat a hrát naplno, ale prst mě už nebolí, takže to vypadá dobře."

První ostřejší "zátěžový" test Pospíšil postoupí na dnešním odpoledním tréninku. "Plně to zatížím a doufám, že to bude v pohodě. Doufám, že mi to půjde a že na mě ten několikadenní výpadek nebude moc znát."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž