NÁSTUP K EXHIBICI. Pardubický basketbalista Maurice Hampton už se těší. Utkání hvězd, k němuž právě nastupuje, bývá uvolněné a zábavné.

NÁSTUP K EXHIBICI. Pardubický basketbalista Maurice Hampton už se těší. Utkání hvězd, k němuž právě nastupuje, bývá uvolněné a zábavné. | foto: ČTK

Domácí basketbalovou exhibici vyhrál dvakrát Východ

  • 16
Utkání hvězd české nejvyšší soutěže basketbalistů vyhrál v Pardubicích výběr Východu nad Západem těsně 92:90. Po osmi letech se v exhibici nepoměřili nejlepší domácí hráči a cizinci hrající Mattoni NBL, protože pořadatelé se vrátili ke starému formátu.

Výběr z východní části republiky měl navrch, tentokrát výrazněji, i v zápase hráčů do třiadvaceti let.

V atraktivních doprovodných soutěžích se v klání elitních střelců z tříbodové vzdálenosti radoval překvapivě Tomáš Teplý ze Svitav, mezi smečaři vládl děčínský Tomáš Pomikálek. Premiérovou dovednostní soutěž vyhrál pardubický Derek Wright.

Hlavní tahák se jako tradičně změnil v přestřelku, v níž obrany nehrály žádnou roli. Trenéři na lavičkách se shovívavým úsměvem sledovali, jak si hráči na palubovce užívají nebývalé volnosti bez jakékoliv taktiky. "Vůbec nejsem spokojený, protože nebráníme," zlobil se naoko už při utkání trenér poraženého Západu Pavel Budínský.

Jestliže v minulosti byl duel mezi Čechy a cizinci alespoň v závěru částečně vyhecovaný, dnes se zdálo, že týmům o výsledek ani příliš nejde.

Až do konce zápasu se hráči předháněli v efektních smečích, v nichž se vyžívali hlavně Chán, Spagrud či Bohačík.

Posledně jmenovaný při zápase dokonce pomohl vyzvednout ke koši drobného protihráče Čarneckého, který díky tomu také zarazil míč do obroučky.

Urostlý pivot Šarovič pak zmátl soupeře, když ze střídačky hodil na hřiště druhý míč a jeho spoluhráči docílili lehkého koše. "Tak se hraje moderní basketbal, byl to dobrý rychlý protiútok," smál se Šarovič, jehož týmu se nakonec koš při těsném výsledku hodil. Do zápasu se zapojili při trestných hodech i dva diváci, kteří vyhráli místo na střídačce obou týmů.

Diváky zajímaly hlavně doprovodné soutěže. Mezi trojkaři Teplý s Jurečkou už v semifinále předčili kvartet favoritů Sanderse, Křemena, Veikalase a Černoška a ve finále exceloval především téměř bezchybný Teplý.

Soutěž smečařů nenabídla takovou show jako loni, kdy vítězný Muirhead zasmečoval do koše přes koně, maskota domácího klubu. Novojičínský skokan dnes ve finále sice "přelétl" jednu z divaček, kterou posadil pod koš, ale byla to až jeho nouzová varianta poté, co předtím tři pokusy nedotáhl do úspěšného konce.

Pomikálek svůj triumf stvrdil tím, když po vzoru legendárního Michaela Jordana při posledním pokusu zasmečoval odrazem téměř od čáry trestného hodu. Šanci na vítězství ztratil ostravský Andrew Spagrud, když při druhém finálovém pokusu ani jednou nezasmečoval.

Po vzoru zámořské NBA se poprvé uskutečnila i dovednostní soutěž. V ní basketbalisté museli nejprve zakončit nájezd od postranní čáry, pak prodriblovat mezi čtyřmi kužely, prohodit míč obručí, proměnit trestný hod, do další obruče dostat míč pomocí odrazu o zem a závěrečný slalom zakončit dvojtaktem. V tom nejvíc exceloval pardubický oblíbenec Wright. Ve finále všechny disciplíny za ovací diváků zvládl na první pokus.

Utkání hvězd NBL

Východ - Západ 92:90 (59:48)
Nejvíce bodů: Lawrence 17, Spagrud 16, Muirhead 13, Burke a Pečiukas 10 - Chán 20, Arnold 17, Bohačík a P. Houška po 12, Pumprla 11. Rozhodčí: Vyklický, Dolinek, Hruša. Diváci: 4850.

Východ "23" - Západ "23" 63:56 (34:31)
Nejvíce bodů: Krakovič a Dokoupil po 14, Gniadek 10 - Pecka 16, Vyoral 9 Pomikálek 8.

Doplňkové soutěže
Trojky: 1. Teplý (Svitavy) 25 bodů, 2. Jurečka (Nový Jičín) 20; v semifinále vypadli: Sanders, Křemen, Veikalas, Černošek.
Smeče: 1. Pomikálek (Děčín) 92, 2. Muirhead (Nový Jičín) 87, 3. Spagrud (Ostrava) 44; v semifinále vypadli: Horák, Pecka, Němeček.
Dovednostní: 1. Wright (Pardubice) 27 sekund, 2. Lawrence (Prostějov) 34; v semifinále vypadli: Gajdošík, Nissim, Šiřina, Šotnar.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž