Diváci skandovali: Sedm statečných!

Děčín - Děčínští basketbalisté nestačili na Opavu ani ve druhém čtvrtfinálovém utkání play-off první ligy. Po prohře doma podlehl Děčín úřadujícímu mistru také na jeho palubovce 63:74. Stav série je 0:2 na zápasy, třetí duel se hraje v sobotu v děčínské Maroldově hale.

"Chtěl bych říct jednu věc. Nic nebalíme. Pokud budeme mít trošku štěstíčka, věřím tomu, že jsme schopní sérii ještě otočit," řekl děčínský kouč Zdeněk Hummel.

Základní pětku postavil v Opavě bez amerických opor Sanderse a Robertse, na které se sok připravoval. "Loni nám to vyšlo na Spartě, na trenéra Ježdíka, a tak jsme to zkusili i tady. Ani teď to nebylo takticky špatné," tvrdil Hummel.

Jenže rozehrávače Sanderse poslal do hry už v šesté minutě za stavu 4:13. Záhy byl na hřišti i Roberts. A s nimi Děčín v 16. minutě srovnal na 23:23. To ale bylo z jejich strany vše.

Benešovy trojky v závěru třetí čtvrtiny, po nichž domácí vedli 53:35, rozvrátily obranu Děčína. Ten se těžce prosazoval proti opavské zóně. A fanoušci skandovali: "Sedm statečných...!"

Tím zdůrazňovali úzký sedmičlenný kádr opavského mužstva. "Oba dosavadní zápasy byly podobné. Pod dojmem, že jsme nejvyrovnanější dvojice, je to víc boj než basketbal," poznamenal Hummel.

"Opava je zkušenější, trestá naše chyby. A vždy někdo z těch sedmi statečných vyskočí. V prvním utkání nás porazil téměř sám Beneš, teď nás nemile překvapil Klapetek."

Opavský trenér Jan Kozák chválil tým za dobrou obranu. "A když nám vycházel rychlý protiútok a zlepšili jsme střelbu z dálky, tak jsme se utrhli a vyhráli." Přes vedení Slezanů 2:0 v sérii jsou duely vyrovnané. „Jenže v domácím utkání jsme zkolabovali psychicky. V Opavě jsme hráli už dobře, ale nedaří se nám střelecky, zejména z krátké vzdálenosti. Z té větší nejsme nejhorší, osm trojek za zápas není zlé,“ sdělil Hummel.

Jeho svěřenci se prý potřebují uklidnit. "Potvrdilo se, že play-off je odlišná soutěž. Hráči se musejí vyrovnat s tlakem, abychom mohli předvádět uvolněný basket," pronesl kouč.

"Co by na soupeře mohlo platit? Na nějaké taktické manévry není místo, známe se velice dobře. Je třeba zlepšit náš výkon. V obraně nehrajeme špatně, ale v útoku jsme opravdu plonkoví."'

Šedesát tři děčínských bodů za utkání je málo. "Řeknu to rovnou. Strašně mě zklamal Roberts, od hráče jeho typu bych čekal kvalitnější výkony. Chybí mi u něj kolektivní hra, doskoky, lepší obrana i efektivita," soptil Hummel.

Na Sanderse, druhého Američanu v děčínském dresu, Opavští nasadili dvoumetrového Sokolovského. "Sanders je pro nás velmi užitečný hráč," zastal se jej kouč. Pak hodnotil i ostatní hráče.

"Balík podal zlepšený výkon. Věřím tomu, že se k němu připojí i Wiedner. Houser si v obraně odehraje svoje, v útoku je to horší, Prach se Soukupem jsou nejstabilnější hráči."

Opavských sedm statečných. Vydrží fyzicky celou sérii? "Bylo vidět, že i když mají uklidňující náskok, tak toho mají plné zuby, ale v tom to není. My na ten zvrat s Opavou opravdu máme," burcuje tým kouč Hummel.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž