Lubor Blažek

Lubor Blažek | foto: ČTK

Čas úsměvů přijde po postupu. Trenér basketbalistek nechce soupeře podcenit

  • 0
Favorizované Rusko a také outsidery z Argentiny a Japonska přisoudil los světového šampionátu 2010 basketbalistkám pořádajícího Česka. Jejich kouč Lubor Blažek ale zůstal věrný své letoře a z relativně snadných soupeřů do základní skupiny se neradoval. "Náš úsměv může přijít až po postupu," varuje před podceněním.

"Přívětivá je skupina až tehdy, když se z ní postoupí." To jsou slova trenéra národního týmu. Slova, která by jeho týmu mohla stát mottem pro dny mezi 23. a 25. zářím 2010. Tehdy Češky své zápasy s Argentinou, Ruskem a Japonskem sehrají.

Dále čtěte: Češky znají  soupeře pro Ms

Český tým se utká s jedním silným sokem a dvěma přijatelnými  týmy. Můžete souhlasit s takovým hodnocením losu?
Je potřeba zůstat pozorní, žádné družstvo nesmíme podcenit. Rusko je stálice na světovém i evropském poli. Účastník skoro všech finálových zápasů. Přesto si ale myslím, že je tu výhoda, že tým i hráčky velmi dobře známe.

A Argentina s Japonskem?
Samozřejmě víme, že při kvalifikaci na olympiádu v Pekingu jsme Argentinu porazili asi o dvacet a Japonsko do deseti bodů. Jenže platí, že jsou to už dva roky a že se týmy mohly z tu dobu obměnit. Takže znovu říkám: Je potřeba se poctivě připravit.

Vyhovuje vám pořadí zápasů? Češky začínají proti Argentině, pak přijdou na řadu zápasy s Ruskem a Japonskem.
První vítězství je důležitá věc pro pohodu a pro samotné umění vyhrávat. Takže já si myslím, že utkání s Argentinou je asi optimální zápas, kterým se skupina bude začínat.

Relativně snadní soupeři v základní i v případné osmifinálové skupině (kde může Česko narazit třeba na Brazílii a Španělsko) zároveň znamená obtížnější soupeře v play-off.
Ano, je pekelné, že potom můžeme narazit na USA, Austrálii nebo Francii. Spojené státy a Austrálie jsou to nejtěžší. Cesta přes ně je schůdná velice obtížně, možná neschůdná. Porazit je dokáže jenom málokdo.

Dále čtěte: mS se přiblížilo osmi hráčkám

Po losování jste zveřejnil osmičku jmen, která mají nominační jistotu...
...a byl bych rád, kdyby se to chápalo tak, že hovořím o osmi hráčkách ze šestnácti. Rozložení je přiměřené, na každém postu je stále oč bojovat.

Do reprezentace se vracejí také Hana Horáková a Ivana Večeřová, dvě ženy, které chyběly na mistrovství Evropy 2009.
Všechny nominované hráčky o nominaci vědí souhlasí s ní. Jejich přístup byl pro mě nesmírně motivující. Platí to i o Hance Horákové a Ivaně Večeřové. Ivana má zdravotní potíže, ale pracuje se na tom už teď a věřím, že do přípravy nastoupí v optimální pohodě.

Proč jste tak brzy, už deset měsíců před startem šampionátu, k částečné nominaci přistoupil?
Byl bych rád, aby tu nějaká jistota už byla. Skutečnost, že některé hráčky mají důvěru už dnes, by se pro ně měla stát obrovskou motivací v jejich práci. A samozřejmě bych rád, aby to, že zůstává dalších osm míst volných, motivovalo ty mladé hráčky a pevně věřím, že to tak i bude.

Kdy nominujete zbývající hráčky?
Po skončení ligy, nebo možná v nějakém jiném vhodném termínu bude nominována další osmička, která se rovněž bude připravovat na mistrovství světa. Nechtěl jsem se připravovat ve čtyřiadvaceti lidech, Fakt, že tým bude užší, prospěje vnitřní atmosféře. Následně by ale měla vzniknout koncepce přípravy a výběru hráček pro olympijské hry.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž